Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Lichtschip Westhinder 3 in de toekomst te bezoeken in Droogdokkensite in Antwerpen

Het voormalig lichtschip Westhinder 3 is vandaag door minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) plechtig overgedragen aan de Stichting Nationaal en Gewestelijk Maritiem Patrimonium. Het schip zal gerestaureerd worden en daarna zullen scholieren het kunnen bezoeken.

De Westhinder 3 was een lichtschip dat de ligging van de Vlaamse Banken, de zandbankenreeks voor de kust, markeerde. Het schip lag stevig verankerd op een strategische positie ter hoogte van de zandbank “Westhinder”. De lichtmast op het schip deed dienst als baken voor de zeeschepen die vanuit het Kanaal de Belgische wateren wilden opvaren. Het gaf de aanloop van het veilige vaarwater tussen de zandbanken aan. 

Door zijn positie op zee werd het schip ook gebruikt als platform om observaties te doen van het getij en de golfbewegingen en om meteorologische waarnemingen te doen. Het schip was dan ook permanent bemand.  

In 1994 vervangen door vast baken

Het voormalige lichtschip werd in 1950 gebouwd door de toenmalige scheepswerf Béliard-Crighton in Oostende. De romp bestaat uit geklonken staal. In 1994 werd het lichtschip buiten bedrijf gesteld en vervangen door een vast baken. De Westhinder 3 was het laatste lichtschip dat dienst heeft gedaan in Belgische wateren. Begin 1995 gaf het Vlaams Gewest het schip in bruikleen aan de stad Antwerpen. Het schip lag er afgemeerd als onderdeel van de collectie van het Nationaal Scheepvaartmuseum, het later Museum aan de Stroom (MAS). Die overeenkomst verliep in 2018. 

In oktober 2019 sloot het Vlaams Gewest een nieuwe bruikleenovereenkomst af met de Stichting Maritiem Patrimonium (MPM) om het feitelijk beheer van het schip over te dragen. MPM zal de nodige restauratiewerken opstarten en het schip beschikbaar stellen voor maritiem-educatieve doeleinden. 

De Westhinder 3 heeft nu een ligplaats gekregen in “dok 1” van de Droogdokkensite in Antwerpen. 

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Meest gelezen