Videospeler inladen...

BEKIJK - Ontbijten met Frank Vandenbroucke: "Toch voorzichtig blijven als zoveel virus rondgaat"

In een ontbijtgesprek in "De ochtend" op Radio 1 heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) iedereen opgeroepen om voorzichtig te blijven. Hij gaat ervan uit dat code geel "toch nog wel even" van kracht zal blijven. Gezien de hoge besmettingscijfers en de stijging van de ziekenhuisopnames is het nog niet aan de orde om de coronabarometer af te schaffen, vindt hij. 

Toen het overlegcomité een paar weken geleden besliste om over te schakelen naar code geel, werd meteen ook aangekondigd dat ze snel opnieuw zouden samenzitten om de coronabarometer eventueel helemaal te laten varen. Die vergadering stond officieus eigenlijk gisteren gepland, maar ging uiteindelijk toch niet door. Door de huidige coronacijfers is het helemaal nog niet aan de orde om de coronabarometer af te schaffen, vindt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

"Er is geen reden tot paniek, want het is niet zo dat we met een explosieve stijging van besmettingen of ziekenhuisopnames zitten. Maar er gaat zeer veel virus rond en dat groeit toch wel. Dus ik ga ervan uit dat we toch nog een tijdje in code geel zullen zitten", zei Vandenbroucke tijdens een ontbijtgesprek in "De ochtend" op Radio 1. Hij riep ook iedereen op om voorzichtig te blijven.

Bekijk hier het volledige ontbijtgesprek met Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

Het coronanieuws is wat meer naar de achtergrond verdrongen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die ook voor ons land belangrijke gevolgen heeft. De gasprijzen swingen al een tijdje de pan uit, maar bereiken sinds de start van de oorlog ongeziene hoogtes. De regeringsleiders en de staatshoofden van de Europese Unie bereikten gisterenavond een akkoord om die prijzen wat te drukken. Zo willen ze onderzoeken of er een maximumprijs voor gas kan worden afgesproken en zullen lidstaten in de toekomst gezamenlijk gas aankopen.

Vandenbroucke, die ook vicepremier is, is blij met die beslissing. "Het is logisch dat je met een groepsaankoop, waarin idealiter 27 lidstaten meebieden, veel sterker staat om een goede prijs af te dwingen. Ik vind dat een enorm belangrijke doorbraak", klonk het. Al plaatste hij daar ook een kritische kanttekening bij: "Men spreekt nu over een vrijwillige groepsaankoop, maar dat zou niet het eindpunt mogen zijn. Je zou in een schema moeten stappen waarin iedereen meedoet en niemand zijn eigen spelletje nog speelt."

Ik vind de groepsaankoop van gas een enorm belangrijke doorbraak

Frank Vandenbroucke, vicepremier (Vooruit)

Het uiteindelijke doel moet zijn om vooral meer onafhankelijk te worden op vlak van energieproductie, vindt de federale regering. Onder meer om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, werd vorige week beslist om de twee nieuwste kerncentrales toch langer open te houden. Een beladen beslissing, want in haar regeerakkoord had de regering de kernuitstap in 2025 aanvankelijk herbevestigd.

Dat die kernuitstap toch nog niet mogelijk is, heeft volgens Vandenbroucke te maken met de internationale situatie, maar ook met de manier waarop het dossier de afgelopen jaren door de verschillende federale regeringen behandeld is. "Het is een historische fout dat men A heeft gezegd, maar niet B. Je moet propere alternatieven ontwikkelen en je moet dat op tijd doen. Daar is de voorbije jaren een zeer wisselvallige koers gevolgd. Niet beslissen is het slechtste wat je kan doen." Vandenbroucke vindt daarom dat de politiek collectief een mea culpa moet slaan.

Meest gelezen