Russische minister van Defensie duikt op in vooraf opgenomen video, na "mysterieuze verdwijning" van twee weken

Het Russische ministerie van Defensie heeft een video online gezet van een vergadering voorgezeten door minister van Defensie Sergej Sjoigoe. De minister was al twee weken niet meer in het openbaar verschenen, waardoor de geruchtenmolen over de "nauwe vriend" van president Poetin op volle toeren draaide. Hoe recent de vrijgegeven beelden zijn, is niet duidelijk.

In een vooraf opgenomen video die het ministerie van Defensie op zijn socialemediakanalen postte, is te zien hoe minister van Defensie Sjoigoe een vergadering voorzit met een aantal topmensen van het Russische leger.

Sjoigoe kondigt er onder meer in aan dat hij overleg heeft gepleegd met het ministerie van Financiën over het militaire budget en een aantal orders. De prioriteiten van het Russische leger zijn, zo zegt Sjoigoe, "langeafstandswapens met hoge precisie, vliegtuiguitrusting en het onderhoud van de paraatheid van strategische nucleaire strijdkrachten".

Bekijk hier de door het Russische ministerie van Defensie vrijgegeven beelden:

Videospeler inladen...

Het is de eerste keer dat Sjoigoe in het openbaar spreekt in twee weken tijd. Vrij opvallend, volgens sommigen, voor iemand die een coördinerende rol heeft in de oorlog (of speciale militaire operatie zoals Rusland het blijft noemen).

Donderdag was hij even te zien in een hoekje van een scherm waarnaar president Vladimir Poetin keek tijdens een videovergadering met zijn Nationale Veiligheidsraad. Maar verschillende Russische media die de beelden analyseerden, vonden aanwijzingen dat het gebruikte beeld een eerdere opname van Sjoigoe was.

Het was sowieso al van 11 maart geleden dat hij nog in het openbaar had gesproken. (Beelden van hem die op 18 maart op de Russische tv te zien waren, zijn vermoedelijk al op 11 maart opgenomen.)

Op zijn nummer gezet? Hartaanval?

En dat deed de geruchtenmolen uiteraard op volle toeren draaien. Was Sjoigoe door Poetin op zijn plaats gezet omdat de oorlog in Oekraïne niet naar wens verloopt? Volgens het Russische onafhankelijke onderzoeksbureau Agentstvo verkeert Sjoigoe (66) dan weer in een slechte gezondheid. Het baseert zich daarvoor op anonieme bronnen binnen het ministerie. Sjoigoe zou hartproblemen hebben.

Een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken ging nog een stap verder. Hij liet gisteren uitschijnen dat Sjoigoe een hartaanval zou hebben gehad en in een ziekenhuis aan het herstellen is. Bevestiging daarvan, is er in elk geval niet. De adviseur leverde ook zelf geen bewijzen.

Archieffoto: Poetin en Sjoigoe tijdens een militaire beurs eind vorig jaar.
Sputnik

De beelden die het Russische ministerie van Defensie vandaag heeft verspreid, lijken dat ook tegen te spreken. Maar hoe recent de beelden zijn, is dan weer niet duidelijk.

Eerder deze week reageerde de woordvoerder van de Russische president nog laconiek op vragen over de "mysterieuze verdwijning" van Sjoigoe. "De minister van Defensie heeft op dit moment veel werk. De speciale militaire operatie is aan de gang. Het is dan ook niet echt de tijd voor media-activiteit. Dat is nogal verstaanbaar", beantwoordde Dmitri Peskov vragen van journalisten.

Samen vissen en jagen

Sjoigoe is een trouwe bondgenoot van president Poetin. Hij wordt de  bekwaamste politicus in Poetins entourage genoemd en is een van de populairste politici in Rusland op dit moment.

De minister van Defensie wordt bestempeld als "de ultieme patriot" en verschijnt bijna altijd in militair uniform. In de wandelgangen wordt hij als een waardige mogelijke opvolger van Poetin aangewezen.

Dat Poetin en Sjoigoe een nauwe relatie hebben, valt af te leiden uit de vakanties van Poetin, waarbij Sjoigoe een van de enigen is die met de president mocht gaan vissen of jagen.

Sjoigoe werd in 1994 minister van Noodsituaties en voerde tijdens zijn ambtstermijn honderden humanitaire operaties uit. Hij werd geprezen voor de manier waarop hij rampen – van aardbevingen over explosies tot etnische conflicten – aanpakte.

In 2012 werd Sjoigoe minister van Defensie. Hij kon de annexatie van de Krim achter zijn naam schrijven, maar dook ook op als medeverantwoordelijke van de crash van vlucht MH17 (het vliegtuig van Malaysia Airlines dat in 2014 werd neergeschoten in Oost-Oekraïne). Onder leiding van Sjoigoe nam het Russische leger deel aan een militaire operatie in Syrië, waarbij het de kant koos van dictator al-Assad en mee verantwoordelijk is voor de verwoesting van de stad Aleppo.

Meest gelezen