Vroegere parking van Tivolipark in Mechelen is voortaan "stiltebos"

Op een vroegere parking van het Tivolipark in Mechelen is vandaag een "stiltebos" aangeplant. Het telt meer dan 4.000 bomen en struiken. Het planten gebeurde volgens een techniek die door een Japanse plantkundige ontwikkeld werd. Die zorgt ervoor dat het groen heel snel gaat groeien.

Op minder dan 3.000 vierkante meter voormalig parkeerterrein zijn vandaag meer dan 4.000 bomen en struiken aangeplant. 

"Dat doen we volgens de Miyawaki-methode", zegt Herman Janssens van de organisatie Urban Forests Belgium. "Miyawaki was een Japanse botanicus die rond 1970 merkte dat er amper nog oerbos was. Hij zag ook dat planten zich heel dicht bij elkaar ontwikkelen, als er geen menselijke inmenging is. We zetten hier nu dus telkens 3 boompjes en 3 struikjes per vierkante meter. De techniek wordt opgevolgd door de universiteit van Wageningen. Zij zien dat je binnen de 5 jaar in zo'n aangelegd stadsbos meer biodiversiteit krijgt dan in een park, zoals het Tivolipark, dat hier wellicht al meer dan 100 jaar is."

Binnen de 5 jaar krijg je meer biodiversiteit in zo'n aangelegd stadsbos dan in een park, zoals het Tivolipark, dat er wellicht al meer dan 100 jaar is

Herman Janssens, Urban Forests Belgium

De bodem werd een klein beetje voorbereid met mest van de kinderboerderij en compost.

Vraag is toch of de sterkste planten de zwakste niet zullen verdringen? "Nee", zegt Janssens overtuigd. "Al is het wel moeilijk om voor deze site al cijfers te geven. Maar als je kijkt naar bomen die in straten aangeplant worden, om de zoveel meter, dan is er een uitval van ongeveer 30 procent. Als ze veel water krijgen, hebben ze iets meer slaagkansen. Hier gaan de planten zichzelf helpen en zal er maximaal 5 procent afsterven."

Meest gelezen