Directeur Brusselse boekhandel Filigranes zet stap opzij na klachten over seksuele intimidatie

Marc Filipson, directeur van de Franstalige boekhandel Filigranes in Brussel, stapt op. Dat heeft hij vanavond zelf aangekondigd. De voorbije dagen kwamen er klachten over seksuele intimidatie tegen Filipson. Hij heeft nu zelf de procedure gestart om een nieuwe directeur te zoeken.

Afgelopen vrijdag berichtten verschillende media over een gezamenlijke brief van 48 personeelsleden van Filigranes naar een externe preventiedienst. Daarin zou onder meer sprake zijn van morele en seksuele intimidatie. 

De raad van bestuur van de boekhandel reageerde door te zeggen dat het sociaal secretariaat Securex onlangs "een formeel verzoek voor psychosociale interventie van collectieve aard" had ingesteld. Maar het zou volgens diezelfde raad niet om "feiten van geweld, morele of seksuele intimidatie" gaan.

Filipson biedt nu zelf in een brief zijn verontschuldigingen aan. "Mijn verbazing van de afgelopen dagen was niet geveinsd", benadrukt hij. "Ik realiseerde me niet dat mijn houding sommige mensen zoveel leed kon bezorgen, en dat spijt me absoluut." 

Ik realiseerde me niet dat mijn houding sommige mensen zoveel leed kon bezorgen, en dat spijt me absoluut

Hij beseft naar eigen zeggen dat zijn excuses niet voldoende zullen zijn om het vertrouwen te herstellen. Daarom zet hij een stap opzij en heeft hij zelf de procedure gestart om een nieuwe directeur te zoeken voor de boekhandel. Er zal ook een vergadering plaatsvinden tussen de raad van bestuur en de medewerkers. Filipson zal bovendien in behandeling gaan om zijn "slechte gewoontes af te leren". 

Meest gelezen