Archieffoto

Krakers bezetten sociale woning die te koop staat in Gent: "Verkopers uit op winstbejag"

Krakers van het collectief 'Kraakhaard' nemen een sociale woning in die te koop staat in het Gentse Mariakerke. Het gaat om één van enkele tientallen huizen die sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard wil verkopen. De krakers verzetten zich tegen de verkoop van sociale woningen en voeren in Gent al enkele maanden actie.

De krakers van 'Kraakhaard' hebben zich enkele woningen van sociale huisvestigingsmaatschappij 'Volkshaard' eigen gemaakt. Ze protesteren op die manier tegen de verkoop van de woningen door de sociale huisvestigingsmaatschappij Volkshaard. In Gent zijn er nu nog zes huisvestingsmaatschappijen actief, maar die moeten dit jaar samensmelten tot één nieuwe speler. Eén van de sociale woningmaatschappijen, Volkshaard, ziet dat niet zitten. Ze weigert haar woningen in te brengen en biedt ze enkel aan via verkoop.

De verkoop brengt volgens de krakers voor hen dan ook véél meer op dan een overdracht. De activisten spraken vrijdag van een "cynisch spel" en verspreidden een pamflet waarbij ze pleiten om de verkoop van elke sociale woning tegen te gaan: "Terwijl de onderhandelingen in volle hevigheid woeden, verkoopt de Volkshaard een aantal sociale woningen aan privéspelers. De Volkshaard probeert nu nog snel zoveel mogelijk winst te slaan uit haar patrimonium in Gent."

Discussie over aantal appartementen

Volgens de activisten gaat het om 72 appartementen en een 50-tal woningen die de Volkshaard in Gent wil verkopen of al verkocht heeft het afgelopen jaar. In totaal heeft de huisvestingsmaatschappij zo'n 3.500 huizen, die volgens een berekening van het stadsbestuur minstens 350 miljoen euro waard zijn. Eerder had de Volkshaard al aangegeven dat ze geen sociale woningen zou verkopen.

Meest gelezen