Will Smith in tranen op Oscarpodium, streamingplatform Apple TV+ wint met "CODA" Oscar voor beste film

De film "CODA" heeft vannacht Oscargeschiedenis geschreven. Het is de eerste film van een streamingplatform die de Oscar voor beste film wint. De Oscars zijn de belangrijkste filmprijzen ter wereld. "CODA" is een film van Apple TV+ over een horend meisje met dove ouders. Voor acteur Will Smith liepen de emoties hoog op. Nadat hij een klap uitgedeeld had aan komiek Chris Rock, gaf hij in tranen een speech toen hij de Oscar voor beste acteur in ontvangst nam.  

Voor Will Smith was het een erg emotionele avond. Hij won de Oscar voor beste acteur en nam die in tranen in ontvangst. Even ervoor was hij op het podium gestapt om een mep uit te delen aan komiek Chris Rock die een grap gemaakt had over zijn vrouw, Jada Pinkett Smith. Chris Rock vergeleek haar met G.I. Jane, een rol waarvoor actrice Demi Moore haar haar afschoor. Jada Pinkett Smith lijdt aan een aandoening waardoor haar haar uitvalt en kon duidelijk niet met de grap lachen. 

Will Smith liet zich niet onbetuigd en stormde het podium op om Chris Rock een klap in het gezicht gegeven. Toen hij weer op zijn plaats zat, zei hij: "Neem nooit nog de naam van mijn vrouw in je verdomde mond!". Daaruit bleek dat het niet om een ingestudeerde act ging. "Dit is een uitzending die live gaat voor miljoenen mensen, er zijn wel steeds minder kijkers, maar het zijn er toch nog altijd heel veel", legt filmjournalist Lieven Van Gils uit. "Daarin gaat Will Smith dit gescript zeker nooit doen. Dit kan alleen maar in een opwelling gebeurd zijn en dan is ie uit zijn rol gevallen. In de VS hebben ze de beelden er blijkbaar al uitgeknipt." 

Smith gaf tijdens zijn bedankingsspeech zelf impliciet een verklaring voor wat hij even daarvoor gedaan had. Hij zei dat hij de mensen die hij graag ziet wil beschermen. De acteur won zijn eerste Oscar voor de vertolking van de rol van Richard Williams, de vader en trainer van tennissterren Venus en Serena Williams. "Ook hij wou zijn familie beschermen", zei Smith.

"Kunst imiteert het leven. Ik lijk op een gekke vader, maar liefde laat je gekke dingen doen." De acteur verontschuldigde zich bij de Oscar Academy en bij zijn medegenomineerden. "Je voelt dat hij heel emotioneel betrokken is bij dat personage van Richard Williams", zegt Lieven Van Gils. "Hij wil ook zijn familie beschermen en in die context is hij blijkbaar uit zijn krammen geschoten."

"Dit is een mooi moment", zei Will Smith. Het was de derde keer dat Smith genomineerd was voor de Oscar voor beste acteur. Deze keer mocht hij hem eindelijk in ontvangst nemen.

De organisatoren van de Oscars gaven via Twitter na de show een eerste korte reactie op het incident met Will Smith. "De Academy vergoelijkt geen enkele vorm van geweld." In dezelfde tweet werd meteen ook de focus op de winnaars van de show gelegd, die "dit moment van erkenning van hun collega's en filmliefhebbers wereldwijd verdienen". Volgens het filmblad Variety doet Chris Rock geen aangifte tegen Will Smith. 

Herbekijk de VRT NWS Live over de Oscars met filmjournalist Lieven Van Gils:

Videospeler inladen...

Apple TV+ versus Netflix

De film "CODA" van Apple TV+ gaf grote favoriet "The power of the dog" van concurrent Netflix het nakijken. "CODA" kon alledrie zijn nominaties verzilveren. De film won naast de Oscar voor beste film ook de prijs voor beste acteur in een bijrol en beste bewerkte scenario

"Het is een heel mooie, innemende film, maar wel een crowdpleaser", legt Lieven Van Gils uit. 

Bekijk hier de trailer van "CODA":

"CODA" gaat over een horend meisje met dove ouders dat ervan droomt zangeres te worden. Acteur Troy Kotsur, die de vader speelt, won de award voor beste mannelijke bijrol. Hij is daarmee de tweede dove acteur die een Oscar wint. In 1986 won Marlee Matlin, die ook meespeelt in "CODA", al een Oscar voor haar rol in "Children of a lesser god". 

Kotsur kreeg volgens Van Gils het mooiste applaus van de avond, een "stil applaus" waarin er met de handen gezwaaid wordt in plaats van in de handen te klappen. "Ik kan het niet geloven dat ik hier ben", zei Kotsur. Hij droeg zijn award op aan de dovengemeenschap, de gemeenschap van horende kinderen met dove ouders en alle mensen met een handicap. "Dit is ons moment", zei hij. Hij bedankte ook regisseur en scenariste Sain Heder om de dove en horende wereld samen te brengen. Heder mocht op haar beurt de Oscar voor beste bewerkte scenario in ontvangst nemen. 

Troy Kotsur
AFP or licensors

De grote verliezer van de avond was de Netflixfilm "The power of the dog", die slechts 1 van zijn 12 nominaties kon verzilveren. De film won de prijs voor beste regie. Jane Campion was in 1994 de eerste vrouw ooit die kans maakte op de regie-Oscar voor de film "The piano". Nu mocht ze de prijs mee naar huis nemen.

Campion is nog maar de derde vrouw die de Oscar voor beste regie wint. Vorig jaar ging de prijs naar Chloé Zhao ("Nomadland"), in 2010 won Kathryn Bigelow als eerste vrouw ook de Oscar voor beste regie met "The hurt locker". "Campion is iemand die ijvert voor betere rollen voor vrouwen en meer vrouwen wil betrekken in het productie- en schrijfproces van film", aldus Van Gils.

Netflix had dit jaar het meeste Oscarnominaties (27), waaronder twee voor beste film. De streamingdienst probeert al jaren de Oscar voor beste film in de wacht te slepen. Ook "Roma", "Marriage story", "The Irishman" en "Mank" kregen de afgelopen jaren tonnen nominaties, maar weinig prijzen. 

Jane Campion
AFP or licensors

""The power of the dog” van Jane Campion vind ik straffer gemaakt dan "CODA"", zegt Lieven Van Gils. "Die film is gedurfder, gelaagder en ik vind wel dat die de Oscar voor beste film verdiende.  Iedereen zat te wachten op het moment dat de streamingdienst Netflix de Oscar voor beste film zou winnen en die gaat nu naar concurrent “CODA” die enkel te zien is op Apple TV + . "

Blockbusters

De sciencefictionfilm "Dune" haalde met 6 Oscars de meeste prijzen binnen, maar vooral in kleinere categorieën zoals geluid, montage, productiedesign, cinematografie, visual effects en muziek. "Dune" is de enige blockbusterfilm die er dit jaar aan te pas kwam bij de Oscars. De film moest na de coronacrisis opnieuw volk naar de zalen lokken en slaagde daar ook in. Die andere grote kaskraker "Spider-Man: no way home" ging met lege handen naar huis. 

Bekijk hier de journaalreportage over "Dune", toen de film in de zalen kwam:

Videospeler inladen...

De James Bond-film "No time to die" moest het stellen met de Oscar voor beste song. Zangeres Billie Eilish en haar broer Finneas waren superblij met hun award. Eilish is de jongste winnaar ooit in de categorie beste song. Ze versloeg kleppers als Beyoncé, Van Morrison en Lin-Manuel Miranda, de componist van de populaire liedjes uit de Disneyfilm "Encanto". "Encanto" won wel de prijs voor beste animatiefilm.

De Oscar voor beste internationale film ging naar de Japanse film "Drive my car" van Ryusuke Hamaguchi. De film die gebaseerd op een kortverhaal van de Japanse schrijver Haruki Murakami was ook genomineerd in de categorie beste film. 

Billie Eilish
AFP or licensors

Aandacht voor LGBTQ+

Bij de actrices gingen Jessica Chastain en Ariana DeBose met de prijzen lopen. Chastain won de prijs voor beste actrice voor haar rol in "The eyes of Tammy Faye". In haar speech vroeg de 45-jarige actrice aandacht voor de problematiek van zelfdoding in de Verenigde Staten, die verschillende families en leden van de LGBTQI+-community getroffen heeft. Ze stak al wie zich hopeloos en eenzaam voelt, een hart onder de riem.

Ariane DeBose
AFP or licensors

Ook actrice Ariane DeBose vroeg aandacht voor de LGBTQI+-gemeenschap. Ze is de eerste Afro-Latina en openlijk niet-hetero actrice die een Oscar wint voor beste actrice in een bijrol. Ze kreeg de prijs voor haar rol van Anita in de musical "West Side Story". 

“Aan iedereen die ooit jouw identiteit in vraag gesteld heeft. Ik beloof je dat er een plaats is voor ons.” Ze bedankte ook Rita Moreno, die 60 jaar geleden in de originele versie van “West Side Story” de rol van Anita vertolkte en daarmee ook een Oscar won voor beste actrice in een bijrol. “Jij hebt de weg geëffend voor veel Anita’s zoals ik.”

"Ariana DeBose neemt haar rol van rolmodel met heel veel panache op, het was een sterke speech van een sterke persoonlijkheid", vindt Lieven Van Gils. 

Beyoncé en tenniszussen Williams

De Oscarshow opende met een optreden van Beyoncé. Zij bracht het nummer "Be alive" uit de film "King Richard" over de tenniszussen Venus en Serena Williams. Beyoncé bracht het nummer op het tennisveld van Compton in Los Angeles, waar Venus en Serena Williams door hun vader getraind werden om de beste tennissters ter wereld te worden. 

Bekijk hier het optreden van Beyoncé tijdens de Oscarshow:

Moment stilte voor Oekraïne

Hoewel de organisatoren van de Oscars enkele wijzigingen aangebracht hadden aan de show, bleef de nadruk liggen op de dankwoorden van de winnaars. De meesten hielden het persoonlijk. 

Er gingen ook geruchten de ronde dat de Oekraïense president Volodimir Zelenski zou spreken op de ceremonie, maar dat was niet het geval. Er werd wel een moment stilte gehouden tijdens de show voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne en er werd opgeroepen om de slachtoffers te helpen.

Actrice MIla Kunis is afkomstig van Oekraïne. Zij leidde het moment stilte in.
AFP or licensors

Een overzicht van alle winnaars vind je hier:

Kies hieronder een categorie waarvan je de genomineerden en winnaars wil zien.

Meest gelezen