Reactie van Anke Rehlinger (SPD)
(c) Copyright 2022, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

SPD van Duits bondskanselier Scholz boekt overwinning in Saarland, pijnlijke nederlaag voor CDU

In Duitsland heeft de sociaaldemocratische SPD van Duits bondskanselier Olaf Scholz de deelstaatverkiezingen in Saarland gewonnen. Volgens exitpolls eindigt de partij rond de 44 procent, een opsteker voor de nieuwe kanselier. Anke Rehlinger wordt waarschijnlijk de nieuwe minister-president. Voor het christen-democratische CDU is dit een pijnlijke nederlaag.

Met 43 à 44 procent van de stemmen komt de SPD een pak hoger uit dan de CDU, die 27,5 procent van de stemmen wist te halen. De Groenen, de liberale FDP en het extreemrechtse AfD vechten om de kiesdrempel van 5 procent.

De 45-jarige Rehlinger, tot nu minister van Economie in Saarland, maakt zo een goede kans om de nieuwe minister-president te worden. Haar SPD was tot nu toe de kleinere partner in een grote coalitie met de CDU.

AFP or licensors

Voor CDU is het verlies van Saarland een fameuze domper. De christendemocratische partij leverde sinds 1999 de minister-president in de deelstaat. 

De nederlaag is ook slecht nieuws op nationaal vlak. Na het historisch slechte resultaat bij de parlementsverkiezingen van 2021 en het einde van het tijdperk Angela Merkel doet de CDU er onder leiding van nieuw voorzitter Friedrich Merz alles aan om zich opnieuw op de politieke kaart te plaatsen.

Voor de zogenaamde "verkeerslichtcoalitie" ('Ampelkoalition') van bondskanselier Scholz, en vooral ook zijn SPD, is het resultaat in Saarland een opsteker. De regering van Scholz doorstaat zo haar eerste grote test.

Meest gelezen