Van winter- naar zomertijd: ook de honderden klokken van de Britse Queen worden verzet

Zijn de klokken in uw huis al vlotjes overgeschakeld naar de zomertijd? Het zal allicht niet zo veel tijd in beslag nemen als het verzetten van alle klokken in het bezit van de Britse koninklijke familie. Een team van uurwerkconservators heeft er de handen vol mee. Een van hen is een Nederlander, Fjodr van den Broek. "Vooruit zetten is makkelijker dan achteruit", zegt hij aan NOS.

De Britse koninklijke familie beschikt over een uitgebreide collectie aan klokken en uurwerken. Volgens de Royal Trust Collection, die de publieke residenties en kunstcollecties van de royals beheert, gaat het om een 1.500-tal exemplaren. Daarbij zijn de 450 klokken in Windsor Castle (de belangrijkste verblijfplaats van het hof buiten Londen), 600 in Buckingham Palace (de officiële residentie van koningin Elizabeth in Londen) en 50 in Holyrood Palace (de officiële residentie in Schotland).

Twee keer per jaar, bij de verandering van het uur, werkt een team van Horological Conservators het hele weekend om alle klokken weer op het juiste uur te zetten. Een van hen is de Nederlander Fjodor van den Broek. Als uurwerkconservator is hij verantwoordelijk voor de aanpassing van de 450 klokken in Windsor Castle. 

Het verzetten van de klokken neemt 12 tot 15 uur in beslag, vertelt Van den Broek aan de Nederlandse openbare omroep NOS. En dat gebeurt handmatig, want de meeste uurwerken zijn historische stukken van soms honderden jaren oud. "De uurwerken hebben eeuwenlang de privé- en staatsvertrekken van de vorsten en koninklijke families versierd", zegt Van den Broek.

Fjodor van den Broek past het uur aan bij een Franse mantelklok die dateert uit de vroege 19e eeuw (foto uit 2020).
Royal Collection Trust / © Her Majesty Queen Elizabeth II

"Vooruit zetten is gemakkelijker"

In de collectie zitten muziekklokken, astronomische klokken, miniatuurklokken en torenuurwerken. Het gaat vooral om Engelse en Franse klokken, het merendeel werd aangeschaft door de koningen George III en George IV. Het oudste exemplaar in Windsor Castle is de klok die Anna Boleyn cadeau kreeg van koning Hendrik VIII op de dag van hun huwelijk in 1532.

"Vooruit zetten van de tijd is gemakkelijker dan achteruit", zegt de uurwerkconservator. "Sommige uurwerken kun je niet tegen de klok in draaien. Dan is het handiger om ze een uur stop te zetten en later terug te komen om ze opnieuw op te starten."

Fjodor Van den Broek past een eiken wandklok aan in een middeleeuws gewelf (foto 2020).
Royal Collection Trust / © Her Majesty Queen Elizabeth II

Op andere werkdagen verzorgt en restaureert Van den Broek de antieke uurwerken. Twee ochtenden per week maakt hij een ronde door Windsor Castle om alle klokken op te winden en te controleren. De rest van de tijd brengt hij door in zijn werkplaats, om haperende exemplaren te herstellen of te vervangen.

Meest gelezen