AFP or licensors

Franse verkiezingscampagne gaat officieel van start na tumultueus weekend

Over twee weken, op zondag 10 april, gaan de Fransen naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De verkiezingscampagne is vandaag officieel van start gegaan. Het voorbije weekend gold al als de officiële aftrap, en die ging gepaard met heel wat ophef. 

Over twee weken gaan de Fransen naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. 

De verkiezingscampagne is vandaag officieel van start gegaan. Dat betekent dat er vanaf nu verkiezingsaffiches mogen worden geplakt en flyers uitgedeeld, en dat de zendtijd op televisie voor iedere presidentskandidaat gelijk moet zijn.

Het voorbije weekend werd de campagne al officieus op gang getrapt. De uiterst rechtse Eric Zemmour verzamelde zijn aanhangers in Parijs om een vurige toespraak te houden. De radicaal-rechtse Marine Le Pen was in het Franse overzeese departement Guadeloupe om een programma op te nemen.

"Macron, moordenaar!"

Met de Eiffeltoren op de achtergrond hitste Zemmour zijn aanhangers op: "Wij zijn de meest standvastige in Frankrijk. We zijn het sterkst op het internet. We zijn het meest geëngageerd in politieke bijeenkomsten. Wie kan ons stoppen, nu we aan het groeien zijn?" 

BEKIJK - Eric Zemmour spreekt zijn aanhangers toe met de Eiffeltoren op de achtergrond:

Videospeler inladen...

Toen de presidentskandidaat het had over de slachtoffers van criminaliteit,  scandeerden de duizenden aanhangers: "Macron, moordenaar!" Emmanuel Macron, de huidige Franse president, staat ver voor in de peilingen om zichzelf op te volgen.

Het evenement kreeg veel kritiek. Valérie Pécresse, presidentskandidaat voor de centrumrechtse partij Les Républicains, nam het op voor Macron. "Ik bestrijd de aftredende president, maar een tegenstander een moordenaar laten noemen, is gevaarlijk voor de republiek", tweette ze. 

Demonstranten in overzees gebied

Ook Marine Le Pen, een andere presidentskandidaat uit uiterst rechtse hoek, kreeg te maken met ophef. In een hotel in Guadeloupe verstoorden demonstranten een live-interview van Le Pen met de Franse televisie. De presidentskandidate werd fysiek bedreigd en haar bodyguard moest haar in veiligheid brengen.

BEKIJK - Een live-interview met Marine Le Pen werd onderbroken door demonstranten:

Videospeler inladen...

De huidige president Macron keurde het belagen van Le Pen af. "Dit is onaanvaardbaar. Ik ben geshockeerd", zei hij. "Ik bestrijd de ideeën van Le Pen. Maar met respect." Voor de rest heeft de huidige president zich weinig laten horen op vlak van campagnes.

Macron houdt zich gedeisd

In de peilingen staat Macron comfortabel aan de leiding met 29 procent van de stemmen, al verliest hij de laatste dagen wel wat procentpunten. Marine Le Pen nadert enigszins en krijgt nu volgens de peilingen 18 procent van de stemmen. De uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon krijgt volgens de peilingen 13 procent van de stemmen. Zemmour en Pécresse elk 11 procent. 

President Macron met de Amerikaanse president Joe Biden

Dat Macron zo'n grote voorsprong heeft in de peilingen zal alvast niet aan zijn campagne liggen, want die is zo goed als onbestaande. De huidige president houdt zich stil en reageert niet op kritiek van anderen. Hij concentreert zich op diplomatie rond de oorlog in Oekraïne, wat door de Fransen klaarblijkelijk gewaardeerd wordt.

Meest gelezen