Videospeler inladen...

BEKIJK - Commotie op Oscars: Will Smith verkoopt Chris Rock een mep op het podium na mop over haarverlies vrouw

Wat begon als een klassieke Oscarshow veranderde plots in een van de meest opvallende momenten uit de televisiegeschiedenis: Will Smith geeft komiek Chris Rock een klap in het gezicht na een mop over de haaruitval van zijn vrouw. Een rel die zorgde voor een lange stilte in de zaal. 

Het is nu al hét moment van de 94e Oscarnacht. Na een mop van komiek Chris Rock over het haaruitval van Jada Smith, stapt haar man Will Smith het podium op om hem vol in het gezicht te slaan. Daarna roept hij twee keer: "Neem nooit nog de naam van mijn vrouw in je verdomde mond!".

Bekijk hier het bewuste moment waarop Will Smith op Chris Rock afvliegt. 

Videospeler inladen...

Jada Pinkett-Smith lijdt aan alopecia, een aandoening waardoor iemand gedeeltelijk of helemaal kaal wordt. In het verleden heeft ze al getuigd over haar ziekte. Rock vergeleek haar met G.I. Jane, een personage van actrice Demi Moore die voor de rol haar haar had afgeschoren.

Het incident laat de zaal in ieder geval sprakeloos achter. The Academy heeft al laten verstaan in een tweet dat "geweld op geen enkele manier vergoelijkt wordt", een sneer naar Smith - die naast kritiek, ook heel wat bijval krijgt voor zijn actie. In de Verenigde Staten werd het bewuste fragment ook weggeknipt uit de show.  Volgens het filmblad Variety doet Chris Rock geen aangifte tegen Will Smith. 

Opmerkelijk ook: na zijn uithaal moest Smith nogmaals het podium op, deze keer om de Oscar voor beste acteur in ontvangst te nemen voor zijn rol als Richard Williams. In zijn speech vertelde hij geëmotioneerd "dat hij zijn familie wilde beschermen". "Ik lijk op een gekke vader, maar liefde laat je gekke dingen doen."

"Liefde zal je gekke dingen laten doen". Bekijk de lange, emotionele speech waarin Smith licht verwijst naar het voorval.

Videospeler inladen...

Smith heeft zich intussen ook al geëxcuseerd bij de organisatie en bij de andere genomineerden, maar - opvallend - niet bij Chris Rock zelf.

Enkele andere opvallende fragmenten uit de show:

Ariana DeBose wint de Oscar voor beste actrice in een bijrol, voor haar rol als Anita in de remake van West Side Story, precies 60 jaar nadat Rita Moreno de Oscar won voor dezelfde rol. Bekijk hier haar emotionele speech:

Videospeler inladen...

Troy Kotsur wint de award voor beste acteur in een bijrol. Hij is de tweede dove acteur in de geschiedenis die een Oscar wint.

Videospeler inladen...

Voor het eerst sinds 2018 zijn er weer hosts op de Oscars om de show in goede banen te leiden. Amy Schumer, Regina Hall en Wanda Sykes zijn de gelukkigen en doen dit geheel in hun eigen stijl:

Videospeler inladen...

Meest gelezen