BELGA/DIRKX

Stad Brussel gaat strenger optreden tegen bedelen met kinderen: boetes tot 350 euro

Op de gemeenteraad van de stad Brussel is een nieuwe gemeentewet goedgekeurd die bepaalt dat bedelaars die vergezeld zijn van kinderen jonger dan 16 jaar voortaan een boete kunnen krijgen die oploopt tot 350 euro. De stad Brussel stelt vast dat er opnieuw meer bedelaars opduiken sinds de beperkende covid-maatregelen werden afgeschaft.

De stad Brussel wil de problematiek op verschillende manier aanpakken. De politieagenten die in contact komen met bedelaars met kinderen van jonger dan 16 jaar moeten in de eerste plaats hen op het bedelverbod en de leerplicht van kinderen van 5 tot 18 jaar wijzen.

"Het is de bedoeling om zoveel mogelijk in bemiddeling en gesprek te gaan met de mensen. Het zijn niet altijd de ouders, maar de mensen die die kinderen bij hebben. We willen hen ervan overtuigen om de kinderen naar school te sturen", legt schepen Ans Persoons van Vooruit uit.

"Als er van recidive sprake is en we blijven de kinderen op straat zien, dan volgt er een boete", vult Persoons aan.

Daarnaast wordt straathoekwerk en het preventieve werk versterkt om het doelpubliek te sensibiliseren en hen een luisterend oor en psychosociale begeleiding te bieden. De stad garandeert daarnaast dat alle kinderen van 0 tot 3 jaar waarvan de ouders bedelen, een plaats krijgen in één van haar opvanglocaties én het garandeert aan kinderen van 3 tot 18 jaar waarvan de ouders bedelen, dat zij zich kunnen inschrijven in één van haar scholen. In beide gevallen neemt de stad Brussel de kosten voor haar rekening.

Indien het preventieve werk niet volstaat kan er overgegaan worden tot het geven van een sanctie. Alle bedelaars met kinderen onder 16 jaar kunnen worden gestraft met een administratieve boete van maximaal 350 euro per persoon.

In Brussel wordt er positief gereageerd op de nieuwe wet, al vragen inwoners zich af of de boete iets zal uitmaken en hoe de bedelaars die zullen betalen. 

Chris Vandenhaute (Herschamteam Politie Brussel): "Die boete is een stok achter de deur"

Videospeler inladen...

Meest gelezen