AFP or licensors

Geen twijfel bij filmkenners: "Dit is geen stunt van Will Smith, hoogtepunt van zijn carrière is dieptepunt geworden"

Verbazing en commotie vannacht en vanochtend tijdens en na de uitzending van de Oscarshow. Het incident waarbij Will Smith Chris Rock in het gezicht geslagen heeft nadat Rock Jada Pinkett Smith, de vrouw van Will Smith, beledigd had, zindert na. Ook de authenticiteit ervan wordt in vraag gesteld, maar filmkenners zijn het roerend eens: "Dit was 100% echt." 

Wat is er gebeurd? 

Voor Will Smith was het een erg emotionele avond. Hij won de Oscar voor beste acteur en nam die in tranen in ontvangst.

Even ervoor was hij op het podium gestapt om een mep uit te delen aan komiek Chris Rock die een grap gemaakt had over zijn vrouw, Jada Pinkett Smith. Chris Rock vergeleek haar met G.I. Jane, een rol waarvoor actrice Demi Moore haar haar afschoor. Jada Pinkett Smith lijdt aan alopecia, een aandoening waardoor haar haar uitvalt en kon duidelijk niet met de grap lachen. 

Will Smith leek eerst wel nog even te lachen, maar stormde toen het podium op om Chris Rock een klap in het gezicht te geven. Toen hij weer op zijn plaats zat, zei hij tot twee keer toe: "Neem nooit nog de naam van mijn vrouw in je verdomde mond!". 

Bekijk hier het bewuste moment waarop Will Smith naar Chris Rock toegaat en uithaalt:

Videospeler inladen...

Het incident tijdens de Oscarnacht roept heel wat vragen op, vooral ook over de authenticiteit ervan. Was de uithaal van Will Smith geacteerd of was het een authentieke reactie?

Hoewel er eerst even verwarring was, kan het volgens VRT NWS-filmjournalist Lieven Van Gils onmogelijk geënsceneerd zijn. "Dit is een uitzending die live gaat voor miljoenen mensen, er zijn wel steeds minder kijkers, maar het zijn er toch nog altijd heel veel. Daarin gaat Will Smith dit gescript zeker nooit doen. Dit kan alleen maar in een opwelling gebeurd zijn en dan is ie uit zijn rol gevallen. In de VS hebben ze de beelden er blijkbaar al uitgeknipt." 

Lieven Van Gils analyseert wat er deze Oscarnacht gebeurd is met Will Smith, bekijk hier een fragment:

Videospeler inladen...

Filmjournalist Lieven Trio, die onder meer voor De Morgen, Studio Brussel en Klara werkt, deelt die mening. "Dit is 100% echt, sowieso. Het zou ook geen steek houden als stunt. Hier valt niets bij te winnen." 

Het zou ook geen steek houden als stunt. Hier valt niets bij te winnen

Filmjournalist Lieven Trio

"Mocht het een publiciteitsstunt zijn, dan zou het de slechtste ooit zijn, eentje waar niemand bij wint, de Academy lijdt hier gigantische imagoschade. Mocht dit een publiciteitsstunt van Smith zijn, dan moet hij dringend zijn team ontslaan, het lijkt me dus ondenkbaar."  

"Ik denk dat iedereen in de zaal en voor tv eerst dacht dat het een stunt was, dat gebeurt wel eens tijdens zo'n show, maar vanaf het moment dat er geweld aan te pas komt, is het niet meer grappig, zeker wanneer niet meteen wordt duidelijk gemaakt dat het niet echt is. Ik kon mij daarna, net zoals vele anderen waarschijnlijk, ook niet goed meer concentreren op de show. Het was echt de olifant in de kamer." 

Hoe de gebeurtenissen zich exact ontrold hebben, is moeilijk tot in de details te achterhalen. "Het is moeilijk te zeggen wat er precies gebeurd is, wanneer je niet in de zaal zit, je ziet die show vanuit de gekozen camerastandpunten", legt Lieven Trio uit. "Eerst zie je Will Smith nog glimlachen, zuur misschien, maar je ziet ook dat Jada Pinkett Smith vooral  heel hard met haar ogen rolt. Zij is sowieso not amused. Is er dan een soort korte conversatie geweest? Hebben ze kort naar elkaar gekeken? Dat weten we niet. Iedereen probeert tijdens zo'n show grappen normaal gezien te aanvaarden, maar dan moet er toch plots iets doorgeslagen zijn en heeft hij gezegd: dit pik ik niet, dit moet iets heel dieps hebben aangeraakt." 

Hobbelig huwelijksparcours

Jada Pinkett is in 1997 getrouwd met acteur Will Smith. Hun huwelijk kende heel wat ups en downs en ze zijn op een bepaald moment ook een tijd uit elkaar geweest. 

Maar ze vonden elkaar terug en zouden het daarna over een andere boeg gegooid hebben, met een meer "open relatie". 

Jada Pinkett-Smith lijdt al sinds 2018 aan alopecia, een aandoening waarbij iemand plots kale plekken krijgt. In de zomer van 2020 verscheen ze voor het eerst met een kortgeschoren coupe op een rode loper. 

Hun relatie is al uitvoerig besproken in de media. "We weten dat dat een woelige relatie is, waarin er bedrog geweest is, ze zijn ook even uit elkaar geweest", legt Trio uit. "Het is een hobbelig parcours geweest, er zijn veel speculaties, we weten niet wat er in dat koppel allemaal speelt en dan neemt hij de beslissing om haar gekrenkte eer te gaan verdedigen, door als een ridder het podium op te lopen en Chris Rock "op z'n plaats te slaan"." 

AP

Will Smith won amper een 20-tal minuten na het incident zijn langverwachte Oscar voor beste acteur voor zijn vertolking van Richard Williams in "King Richard". Hij refereerde in zijn speech licht aan het voorval.

"Het is problematisch hoe hij zich probeert te verdedigen, hij maakt daar een halfslachtig excuus, zegt heel expliciet dat hij zich wil verontschuldigen bij de Academy en bij zijn mede-genomineerden, terwijl daar ook Chris Rock zou moeten bijhoren", zegt Trio. "Dit was niet alleen onbeleefd, maar ook strafbaar. Het is op dat moment natuurlijk ook allemaal nog heel erg vers." Volgens het filmblad Variety zou Chris Rock wel geen aangifte doen tegen Will Smith. 

"Liefde zal je gekke dingen laten doen". Bekijk de lange, emotionele speech waarin Smith licht verwijst naar het voorval.

Videospeler inladen...

Volgens Lieven Trio heeft Will Smith de avond van de rest van de winnaars ook overschaduwd. "Ik vraag mij af of de organisatie van de Oscars niet met hem aan tafel zal gaan zitten, hij heeft het grootste filmfeest van het jaar verpest door een opwelling en een gebrek aan zelfkennis. Als het niet Will Smith geweest was, die even later nog een Oscar zou winnen, was hij uit de zaal gezet of apart genomen." 

Het lijkt op een soort van meltdown, zoals we ook al momenten gezien hebben bij Kanye West

Filmjournalist Lieven Trio

De carrière van Will Smith hangt op dit moment mogelijk aan een zijden draadje. "Dit had het hoogtepunt in zijn carrière moeten worden, maar is een dieptepunt geworden", zegt Trio stellig. "Het zal sowieso een emotionele avond geweest zijn omdat hij hoopte die Oscar nu eindelijk te winnen, hij zal er wel met licht verhoogde hartslag gezeten hebben, maar dat is ten eerste geen excuus en ten tweede: ik denk niet dat iemand anders zo gereageerd zou hebben. Ik denk dat het veel zegt over hoe Will Smith nu in zijn vel zit. Het lijkt op een soort van meltdown, zoals we ook al momenten gezien hebben bij Kanye West."

"We kennen Will Smith natuurlijk vooral van zijn vrolijke kant, denk maar aan "The fresh prince of Bel-Air" en zo, maar hij is, denk ik, wel een getormenteerde man. In zijn documentaire “The best shape of my life" heeft hij een inkijk gegeven in zijn struggles. Hij is ook niet altijd zo'n vrolijke figuur, maar daarom is het net des te verbazender, dat hij zo zijn zelfbeheersing verliest. "

Misleidende fotocollage

Op Twitter en andere sociale media gaat ondertussen een collage rond met foto's van verschillende aanwezige Hollywoodsterren die vol ongeloof zouden hebben gereageerd op de slag van Will Smith. Het gaat om een misleidend bericht want de beelden dateren in werkelijkheid van vijf jaar geleden. Toen werd  "La La Land" verkeerdelijk als winnaar voor beste film afgeroepen. Na een kort moment van commotie kwam Moonlight als uiteindelijke winnaar uit de bus. De foto's dateren van die Oscaravond in 2017 en werden nadien ook regelmatig als meme gebruikt. 

Meest gelezen