Belga

“Brood(doos)nodig” bindt strijd aan met lege brooddozen: “Blijft een schrijnend probleem”

De steden Leuven en Vilvoorde stappen mee in het project “Brood(doos)nodig”. Het project moet de problematiek van de lege brooddozen aanpakken, want heel wat leerlingen zitten met een niet (goed) gevulde maag op de schoolbanken. En dat heeft onder andere invloed op hun schoolprestaties.

Heel wat kinderen gaan vaak naar school met een lege brooddoos, daar wil het project “Brood(doos)nodig” wat aan doen. Want een lege maag zorgt niet alleen voor een slechte gezondheid, maar beïnvloedt ook de schoolprestaties. Te weinig of ongezonde voeding zorgt namelijk voor concentratie- en slaapproblemen, daarnaast heerst er ook een groot taboe én schaamte rond voedselongelijkheid in de scholen. 

Financiële bijdrage

“Brood(doos)nodig” roept scholen op om initiatieven te voorzien zodat leerlingen op school een gezonde maaltijd of tussendoortje kunnen krijgen. Intussen hebben 20 scholen uit Vilvoorde en Leuven al toegezegd. Bedoeling is dat ze ouders, familie en buren vragen om een financiële bijdrage, zodat de school de kinderen dan kan trakteren op een gezonde en lekkere maaltijd. 

“We laten de scholen daar vrij in, we willen geen eenduidige aanpak opleggen”, zegt initiatiefneemster Evelien Pissens van Brood(doos)nodig. “De scholen weten zelf beter wat hun leerlingenpubliek is en wat best bij hen zal werken. Zo plaatsen sommigen scholen een ontbijthoekje in de refter, of andere bieden soep aan of gezonde tussendoortjes.”

Sommige leerkrachten nemen zelf brood mee om uit te delen
Evelien Pissens

En dat er nood aan is, blijkt duidelijk, zegt Evelien: “Toen we met het project startten, zijn we overdonderd door reacties van juffen, ouders en oud-leerkrachten die zelf getuigen dat ze al jaren brood meenemen om uit te delen. We merken dat er heel veel nood aan is. Dat is schrijnend dat het de dag van vandaag nog altijd zo is.”

Tot nu toe liep er een pilootfase in negen Gentse scholen rond het project, maar binnenkort zal het dus ook in Leuven, Vilvoorde, maar ook in Roeselare, Brugge, én Sint-Truiden mogelijk zijn om aan de hand van een solidaire bijdrage leerlingen in die regio te trakteren op een maaltijd.

Meest gelezen