CEO PostNL België en zijn nummer twee in cel na inval in drie depots

De CEO van pakjesbezorger PostNL België en zijn nummer twee zitten in de cel. Dat melden HLN.be en VTM Nieuws en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. De twee worden verdacht van mensenhandel, van het leiding geven aan een criminele organisatie en van verboden terbeschikkingstelling. Dat laatste betekent dat PostNL verantwoordelijk kan worden gesteld voor onderaannemers die personeel in het zwart tewerkstellen.

Gisterochtend is de federale gerechtelijke politie van Antwerpen binnengevallen in depots van PostNL in Willebroek, Wommelgem en Turnhout. Ook de sociale inspectiediensten werkten mee aan de huiszoekingen. Daarbij zijn negen mensen opgepakt, onder wie de CEO en de nummer twee van het bedrijf.

Gisteravond zijn een aantal opgepakte mensen weer vrijgelaten, maar de CEO en zijn nummer twee blijven nog in de cel. Vrijdag bekijkt de raadkamer hun lot. Al wie gisteren is opgepakt is ook in verdenking gesteld.

De inval van gisteren was al de tweede inval bij PostNL België. Eind vorig jaar was er ook al eens een huiszoeking bij PostNL omdat er inbreuken rond zwartwerk van chauffeurs en deeltijdse arbeid waren vastgesteld. 

Ondertussen blijven twee depots van het postbedrijf, in Wommelgem en Willebroek, verzegeld. De pakjes die daar liggen, kunnen voorlopig niet bezorgd worden. Daarnaast kan het bedrijf naar eigen zeggen zonder vertragingen voortwerken. De pakjes voor Wommelgem en Willebroek worden in andere depots verwerkt.

Minister De Sutter wil einde maken aan "cowboypraktijken" in de sector

Groen-vicepremier en minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter heeft een voorontwerp van wet klaar om mistoestanden in de pakjessector aan te pakken. Dat meldt ze in een reactie op de arrestaties na een inval bij PostNL.

"Ik wil dat alle postbedrijven in ons land zich houden aan de arbeidswetgeving en op een eerlijke manier de pakjes beleveren. Dat kan bijvoorbeeld door te werken met meer vaste contracten. De versplintering van de pakjessector in allerlei kleine ondernemingen maakt sociale controle zo goed als onmogelijk wat wantoestanden in de hand werkt", zo reageert De Sutter.  

De Sutter spreekt zich niet uit over de arrestaties en de zaak zelf, maar met een voorontwerp van wet hoopt ze de problemen in de pakjessector in de toekomst preventief aan te pakken. Zo moeten de grootste spelers in de sector verplicht worden om pakjesbezorgers een vast contract te geven. "Ik wil voorkomen dat we nog langer pakketjes uit handen kunnen krijgen van bezorgers die het risico lopen op uitbuiting", luidt het. 

Het voorontwerp is momenteel raadpleegbaar via de website van het BIPT. Het biedt alle betrokkenen in de pakjes- en postsector de kans om zich over de tekst te buigen. Nadien moet ook de regering de tekst nog bespreken. Er is dus nog een weg te gaan, maar "ik wil een einde kunnen maken aan cowboypraktijken in deze sector", besluit de minister.

  

Meest gelezen