Recordjaar voor Vlaamse export, impact oorlog in Oekraïne beperkt

Nooit hebben Vlaamse bedrijven voor een hoger bedrag goederen geëxporteerd dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Flanders Investment & Trade (FIT), het agentschap dat onze internationale handel begeleidt.

Vorig jaar was een recordjaar voor de Vlaamse export. Er werd voor 380,5 miljard euro aan goederen uitgevoerd, ruim een kwart (+27,6 procent) meer dan het jaar voordien. Maar het exportcijfer ligt ook 16 procent hoger dan het vorige recordjaar 2018, toen er van corona nog lang geen sprake was.

Volgens FIT is de sterke stijging te danken aan onder meer het economische herstel na de pandemie. Zowel de vraag als de prijzen stegen. Daarnaast was er ook een belangrijk effect van de export van coronavaccins. Farmaceutische producten zijn dé topper onder de Vlaamse exportgoederen: de vaccins van Pfizer uit de productievestiging in Puurs alleen al waren goed voor een exportboost met 25,3 miljard euro. 

Duitsland blijft onze belangrijkste exportpartner, voor Nederland en Frankrijk. De export naar het Verenigd Koninkrijk daalde (-2,6 procent). Vooral de automobielindustrie, machinebouw, textielsector en tuinbouw werden getroffen door de brexit, aldus FIT. "Een no-deal-brexit zou catastrofaal geweest zijn voor de Vlaamse bedrijven", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). "Gelukkig hebben we een akkoord kunnen maken met het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft het doemscenario kunnen vermijden. Maar je ziet wel dat de handel met het VK achterop hinkt."

Impact oorlog

Of de Vlaamse export ook dit jaar recordresultaten zal boeken, is twijfelachtig. Door de oorlog in Oekraïne worden de groeivooruitzichten naar beneden bijgesteld. Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 1,21 procent van de totale Vlaamse export. Beiden landen staan in voor bijna 2 procent van onze import. "Dat is niet niets, maar dat is ook niet het grote probleem", relativeert Jambon. "Natuurlijk zijn er producten die essentieel zijn voor sommige sectoren. Daarom staat FIT zulke bedrijven bij om te kijken of er andere import- of exportmarkten zijn."

Meest gelezen