Nederlander schrijft boek "Chirurgijn van Napoleon" over 19e eeuwse arts uit Nevele
De Nederlandse schrijver Emile Blomme heeft een boek geschreven over een jonge arts uit Nevele die in de 19e eeuw in het kielzog van Napoleon meereisde. Het boek, "Chirurgijn van Napoleon", is een historisch werk gebaseerd op de echte dagboeken van de arts. "Het moet een enorm bloederige periode geweest zijn", zegt Blomme.
Emile Blomme is neerlandicus en voert op een bijzondere manier onderzoek. "Ik heb er een specialisatie van gemaakt om op zoek te gaan naar wat naamgenoten allemaal hebben uitgespookt in de geschiedenis", vertelt Blomme bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Zo stootte hij op het verhaal van Carolus Blomme uit Nevele. "We zijn geen echte familie", lacht Blomme. "Carolus was een arts in opleiding die in de 19e eeuw in het leger van Napoleon moest helpen. Hij heeft 9 maanden een dagboek bijgehouden. Daar ben ik mee aan de slag gegaan", zegt Blomme.
Carolus Blomme werd in 1789 geboren in Nevele in een vooraanstaande familie. Hij trok later naar de universiteit van Sorbonne, in Parijs, om er een opleiding tot dokter te volgen. Hij moest echter zijn studie in mei 1813 onderbreken toen hij opgeroepen werd om in het leger van Napoleon te gaan helpen als chirurgijn. "Napoleon moest op zoek naar nieuw medisch personeel want zijn leger was in Rusland helemaal vernietigd. Zo werd ook Blomme opgeroepen. Hij was toen pas 24 en is mee naar het slagveld getrokken. Hij heeft onder meer geholpen om 1.500 gewonden van Dresden naar Mainz te brengen."
Er moesten honderden amputaties uitgevoerd worden, het moet een enorm bloederige periode geweest zijn
Blomme trok later naar Leipzig vlak voor de zogenaamde "volkerenslacht": één van de grootste veldslagen ooit in Europa. Hij moest meehelpen in een veldhospitaal in het noorden van de stad om er de vele militairen te verzorgen. "Bij 5 tot 10 procent van alle soldaten moesten amputaties uitgevoerd worden, amper de helft overleefde het. Daar moest Blomme bij helpen. Het moet een enorm bloederige periode geweest zijn met wel honderden amputaties."
"Op 19 oktober is Blomme vertrokken, schrijft hij in zijn dagboek." De arts in opleiding trok mee terug met het leger. "Hij heeft toen nog even in Mainz en in Worms gewerkt dat toen Frans gebied was. Daar zijn de Russen dan nog binnen gevallen, de Kozakken hebben hem gevangen genomen en de Russen hebben hem dan later vrijgelaten."
Dorpsarts en schepen in Lotenhulle
"Blomme is terug gekeerd en heeft zijn studies afgemaakt in Parijs. Hij is huisarts geworden in Lotenhulle en heeft er een gezin gesticht met 7 kinderen. Hij is er ook jarenlang eerste schepen geweest. Blomme overleed uiteindelijk op 57-jarige leeftijd."
"Chirurgijn van Napoleon" van Emile Blomme ligt in verschillende boekhandels in Deinze. Het boek bevat ook een volledige vertaling van de originele dagboeken van Blomme.
