Richard Brocken/HH

Stichting tegen Kanker vraagt dringend actieplan tegen huidkanker

Stichting tegen Kanker vraagt dringend een nationaal actieplan om de opmars van huidkankers tegen te gaan. Het aantal gevallen neemt jaarlijks toe met ruim vijf procent, en zonder veranderingen zal die trend zich voortzetten. Het is nu al de meest voorkomende kanker wereldwijd, en ook in ons land, goed voor ongeveer 40 procent van alle kankers.

Huidkanker is de vaakst voorkomende kanker in België, goed voor ongeveer veertig procent van de kankers die ontdekt worden. Een op vijf mensen zal er dan ook mee geconfronteerd worden voor de leeftijd van 75. Maar nu stijgt dat aantal nog, blijkt uit de tweejaarlijkse monitoring van Stichting tegen Kanker. De voorbije twintig jaar nam het aantal gevallen stevig toe, en die trend dreigt zich voort te zetten. 

Stichting tegen Kanker vraagt de overheid dan ook met aandrang naar een nationaal actieplan om de ziekte beter op te sporen, iets dat in andere landen wel al bestaat. Tot voor kort organiseerden dermatologen jaarlijks een dag (of enkele dagen) waarop mensen hun lichaam op melanomen, vlekjes van huidkanker, konden laten controleren.

Maar dat is te breed, zegt Brigitte Boonen, preventie- en UV-expert bij Stichting tegen Kanker. "Dermatologen zijn al overbelast en het wordt nog erger. We kunnen beter gericht controleren zodat we de ziekte vroeg kunnen opsporen bij de juiste mensen". Dat kan bijvoorbeeld door mensen met een hoog risico te monitoren, en mensen met een lager risico eruit te pikken als ze een verdacht letsel hebben. Daarvoor ontbreekt op dit moment een efficiënt systeem, volgens Boonen.

Ook de behandeling van huidkanker moet in het plan uitgetekend worden,  want de huidige cijfers betekenen niet alleen een menselijke en financiële kost voor de patiënten en de maatschappij, de zorgverlening kan ook moeilijk volgen. Daarom moet de betrokken organisaties aan tafel gaan zitten en anticiperen op de zorgebehoeften van patiënten. Zo zou de zorg voor ouderen met huidkanker bijvoorbeeld anders ingericht kunnen worden dan voor jongere mensen.

Hoe krijg je huidkanker?

Er zijn verschillende soorten huidkankers, waarvan de meeste veroorzaakt worden door de zon. Bij blootstelling aan de UV-stralen in het zonlicht raakt de huid namelijk beschadigd. Dat is zo bij hevige zonnebrand, maar ook als je niet verbrand bent, kan een te lange of hoge blootstelling schadelijk zijn. En al herstelt je verbrande huid, een deeltje van die schade zal toch aanwezig blijven en kan een melanoom (kleine tumor op de huid) veroorzaken.

Ook de zonnebank levert schade op die aan het ontstaan van huidkanker kan bijdragen (zelfs als je er voorzichtig gebruik van maakt).

Net als bij andere tumoren zijn er goedaardige en kwaadaardige soorten.

Weren, kleren en smeren: dat zijn de drie manieren om jezelf te beschermen

Brigitte Boonen, UV- en preventie-expert bij Stichting tegen Kanker

Verder is preventie broodnodig, volgens Stichting tegen Kanker. Over het algemeen weten Belgen hoe ze aan preventie moeten doen, maar er zijn toch enkele hardnekkige misverstanden, blijkt uit het onderzoek. Het klopt bijvoorbeeld niet dat "voorbruinen" op de zonnebank ervoor zorgt dat je huid minder snel verbrandt bij volgende blootstellingen aan de zon. Meer zelfs: de organisatie zou een zonnebankverbod willen zien. En hoewel zonnecrème met een hoge factor zeker een beschermend effect heeft, wil dat niet zeggen dat je er zonder risico heel lang mee in de zon kan zitten.

Tot slot waarschuwt de organisatie nog dat kinderen nog steeds niet voldoende beschermd worden, omdat de meeste mensen zonnecrème als voldoende bescherming zien, terwijl de zon mijden en je huid bedekken met kleding de enige zekere bescherming bieden. "Weren, kleren en smeren", vat Boonen samen. 

Hoe voorkom je huidkanker?

  • Blijf niet te lang in de zon
  • Vermijd de zon vooral tussen 12 en 15 uur. Dan is ze het schadelijkst
  • Gebruik zonnecrème (maar weet dat je nog steeds gedeeltelijk wordt blootgesteld aan de UV-straling)
  • Ga niet naar de zonnebank: die is altijd schadelijk
  • Heb je een verdacht vlekje op je huid?
    Op deze website vind je wat uitleg over waar je op moet letten.

Meest gelezen