Loopgravenfilm over oorlog in Oekraïne bekroond op Docville-festival in Leuven

“Trenches” van de Fransman Loup Bureau toont het dagelijks leven van Oekraïense soldaten aan de frontlijn. Ook de Belgische documentaire "Juste un mouvement" van Vincent Meessen valt in de prijzen op Docville in Leuven.

Het jaarlijkse festival Docville in Leuven, met een ruim aanbod aan documentaire films, heeft prijzen uitgedeeld. De onderscheiding voor beste buitenlandse documentaire gaat naar “Trenches” van de Franse journalist Loup Bureau. De film laat het dagelijks leven zien van Oekraïense militairen in de Donbass-regio, een voorafspiegeling van de oorlog die nu aan de gang is tot ver buiten Donbass. 

"Trenches" toont beelden die historisch lijken en die de kijker misleiden.  Een meeslepende, minimalistische zwartwitfilm, oordeelde de Docville-jury. De opbrengst van de vertoningen van “Trenches” wordt overigens geschonken aan de hulporganisatie Voices of Children Foundation.

Bekijk de trailer hier:

Juste un mouvement” van Vincent Meessen is bekroond als beste Belgische documentaire door de Docville-jury. Een "boeiend, genuanceerd en vormelijk inventief verhaal" over een maoïstische student uit Senegal, Omar Blondin Diop. Hij speelde een rol in de film “La Chinoise” van Jean-Luc Godard. Meessen maakte een film "die het verlangen naar zelfbeschikking binnen de huidige politieke situatie perfect onder woorden brengt", aldus de jury.

Bekijk de trailer hier:

"Jason" van Maasja Ooms won de Juryprijs in de Weten & Geweten Competitie van Docville. De film is een getuigenis over een jaar in de gesloten jeugdzorg in Nederland. De jury  was zeer onder de indruk van dit positieve verhaal over het overwinnen van trauma en het vinden van jezelf.  

Meest gelezen