PODCAST - Vranckx na zijn terugkeer uit Oekraïne: “Het Westen oogst wat het in Syrië gezaaid heeft”

Rudi Vranckx is terug uit Oekraïne. Hij had er een déjà-vugevoel, vertelt hij in de nieuwe aflevering van de podcast Vranckx & Byloo. Hij zag er hoe de Russische president dezelfde tactieken toepast die hij eerder in Syrië gebruikte. “Hadden we toen niet weggekeken, dan had de wereld er nu misschien anders uitgezien.”

4.000 kilometer. Dat stond er op de teller van zijn VRT-wagen toen Rudi Vranckx terugkeerde uit Oekraïne. Hij doorkruiste het land van Lviv tot Charkov, van het westen tot het oosten, van de Poolse grens tot aan de Russische.

In het verwoeste Charkov zag hij hoe burgers hun toevlucht zochten tot de metrogangen. Hoe Rusland ziekenhuizen bombardeert, middeleeuwse belegeringen inzet en straks misschien zelfs chemische wapens, verbaast hem helaas niet, vertelt Vranckx bij zijn terugkomst.

Want de Russische president Poetin deed in Syrië exact hetzelfde, en dat bleef toen onbestraft. De Amerikaanse president Obama had dan wel van chemische wapens een rode lijn gemaakt, maar trad niet op toen ze toch gebruikt werden. “Hadden we toen niet weggekeken, dan zou de wereld er nu misschien anders uitgezien hebben.”

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo.

Meest gelezen