Radio 2

Transmigrant wint in Zeebrugge 250.000 euro met kraslotje, maar is sindsdien spoorloos

In Zeebrugge is een transmigrant spoorloos die 250.000 euro heeft gewonnen met een kraslotje. Hij kocht het winnende lot vorige week woensdag in de supermarkt Spar in Zeebrugge. Om zijn geld te kunnen innen, moet hij zich aanmelden bij de Nationale Loterij in Brussel. Maar dat heeft hij nog niet gedaan. In Zeebrugge heeft niemand hem meer gezien na woensdag. De uitbaters van de supermarkt hopen dat hij terug opduikt.

Vorige week woensdag kocht een jonge Afrikaanse transmigrant een kraslotje van vijf euro in de supermarkt Spar in Zeebrugge. De twintiger ging meteen aan het krassen en stond al snel terug aan de kassa. "Ik denk dat ik 250.000 euro gewonnen heb", zei hij. Hij was heel erg blij, maar om zijn geld te kunnen innen, moet hij contact opnemen met de Nationale Loterij. In de winkel legden ze hem dat zo goed mogelijk uit en gaven hem een briefje mee met daarop het telefoonnummer van de Nationale Loterij in Brussel.

Even later stond de jongeman opnieuw aan de kassa, deze keer met een vriend én een Visakaart. Volgens de zaakvoerders van Spar heeft hij het wellicht meteen aan al zijn vrienden verteld. Hij vroeg of ze dat geld niet meteen op de Visakaart konden zetten. De zaakvoerders legden nog eens uit dat hij daarvoor eerst naar de Nationale Loterij moet, maar daar hebben ze nog niemand gezien. 

"Illegaal of niet, hij heeft recht op zijn geld."

"Er is inderdaad een winnend lotje van 250.000 euro gepasseerd, maar we hebben nog geen contact gehad met de winnaar", zegt Joke Vermoere, woordvoerder van de Nationale Loterij. Hij hoeft nochtans niet bang te zijn dat hij het geld als transmigrant misschien niet zou krijgen. "Hij heeft recht op zijn winst." De man heeft nu een jaar de tijd om het kraslotje in te wisselen. 

De Nationale Loterij heeft alvast een foto van de winnaar opgevraagd, zodat ze het zeker met de juiste persoon kunnen meegeven. "Het is een manier om te kunnen nagaan of het de persoon is die voor ons zit met het winnende lot. Nu, als er een vermoeden is van fraude, van zaken die niet helemaal correct zijn, dan kunnen wij de gerechtelijke instanties inschakelen om dat te onderzoeken. Dan wordt de uitbetaling van de winst opgeschort."

Hopen op een goede afloop

In de Spar hopen ze ondertussen op een goede afloop. Ze hopen dat de jonge Afrikaan op een dag terug aan de kassa staat, want ze kennen zijn gezicht. Hij kwam vaak eten kopen in de winkel. Pastoor Fernand Maréchal van Zeebrugge is er niet gerust in. Hij zet zich al jaren in voor transmigranten en houdt voedselbedelingen aan zijn kerk. Ook hij kent de jongeman, maar zag hem al een week niet meer. Nu hij van de uitbaters van de Spar gehoord heeft wat er is gebeurd, hoopt hij dat alles goed met hem gaat. "Want ik heb geen idee waar hij is en vrees dat hem iets is overkomen. Ik zit ermee in dat hij in handen is gevallen van mensen met kwade bedoelingen."

Meest gelezen