Limburgs ondernemersvertrouwen krijgt een flinke knauw door de oorlog in Oekraïne

Het ondernemersvertrouwen krijgt de grootste knauw in de bouwsector en de detailhandel in Limburg, onder meer als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit de POL - Polsslag Ondernemend Limburg - van ondernemersorganisaties UNIZO- en VKW-Limburg. Ongeveer 1 bedrijf op 2 ondervindt zware gevolgen van de oorlog en de maatregelen. De ondernemersorganisaties waarschuwen voor de inflatie en de loon-prijs spiraal. 

In de POL informeren de ondernemersorganisaties om de drie maanden bij de bedrijven naar de resultaten van de afgelopen drie maanden en de vooruitzichten naar het komende kwartaal. Daaruit blijkt dat de terugval van het Limburgse ondernemersvertrouwen zich het sterkst laat voelen in de bouwsector en de detailhandel. Ook in de productiesector, voor wie het afgelopen kwartaal nog min of meer stabiel bleef, ziet een kleine meerderheid het komende kwartaal negatief in. De maakbedrijven, vaak voortrekkers van tewerkstelling en investeringen, blijven weliswaar positief gestemd, maar ook hun verwachtingen zijn getemperd. De groothandel en dienstensector blijven zowel voor het voorbije kwartaal als het komende kwartaal in hoofdzaak positief, maar ook bij hen wegen de oplopende kosten, de krimpende winstmarge en competitiviteit duidelijk zwaar op het gemoed.  

Zwaar getroffen bouw

De bedrijven werden ook bevraagd naar de impact van de oorlog in Oekraïne en de maatregelen daarrond. 80 % van de ondernemers geeft aan dat ze zwaar geraakt worden door de hoge energieprijzen, slechts 7 % voelt er amper iets van. 66 % voelt zware gevolgen van de prijzen van grondstoffen en materialen. In de bouw zit liefst 91 % in de problemen. Ook de impact van logistiek en transport en de gebrekkige aanvoer van materiaal en producten wegen zwaar op de bouwsector en de productiebedrijven. De dienstensector komt er momenteel nog het minst slecht mee weg, met de helft van de bedrijven die weinig of geen invloed ondervinden. 

Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg: “Nog meer dan tijdens de coronapandemie leven onze bedrijven vandaag in de grootste onzekerheid. De recentste stijging van de energieprijzen door de oorlog in Oekraïne doet de prijsverhogingen van grondstoffen en materialen, die al volop speelden door de pandemie, helemaal door het dak gaan. Wat zich nu afspeelt in onze bedrijven, bedreigt simpelweg onze welvaart. De gevreesde loon-prijsspiraal, waar ons land uiterst gevoelig voor is door ons vast te houden aan die automatische (loon)indexering draait al. Als we niet snel ingrijpen zal het erg moeilijk zijn om onze economie uit een kettingreactie te halen zonder een diepe recessie.”

Loonkostenhandicap

Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: “Na twee jaar onzekerheid en beperkingen door corona, moeten nu heel wat kmo's blijven vechten om het hoofd boven water te houden. Met een explosie van de inflatie van 2,86% in september 2021 naar liefst 8,31% in maart 2022, is een loon-prijsspiraal wel het laatste wat we nu kunnen gebruiken. Cruciaal is dan ook dat de loonwet correct wordt toegepast, zodat onze loonkostenhandicap ten opzichte van de buurlanden automatisch in rekening wordt gebracht bij de berekening van de maximaal beschikbare loonmarge voor 2023-2024.”

Meest gelezen