Lummen weet nu hoe het gesteld is met bijna 4.300 bomen

Alsmaar meer gemeenten laten een inventaris van hun bomen maken. Nu is dat ook in Lummen gebeurd. Een gespecialiseerde firma heeft er bijna 4.300 bomen onderzocht en hun toestand in kaart gebracht. Lummen blijkt het goed te doen.

In Tongeren waren ze al langer bezig met de inventarisatie van hun bomenbestand. En nu heeft Lummen alle alleenstaande bomen in kaart laten brengen door een firma. Het gaat om bijna 4.300 exemplaren en bij elke boom is gekeken naar soort, omtrek, grootte, leeftijd en ook de conditie van de boom. 

33 % kroonbedekking

"We hebben eerst een inventaris van de 4.272 bomen gemaakt en daarbij een boomveiligheidscontrole gedaan. Daardoor hebben we nu een bestand waarvan we weten welke bomen gesnoeid moeten worden en welke extra onderzoek nodig hebben. Momenteel is er 33 % kroonbedekking in Lummen aanwezig, wat heel goed is voor een gemeente", weet Eline Van Mierlo van de firma Pius Floris.

Uit de inventaris blijkt dat ongeveer een kwart van de bomen de volgende jaren risicobeheer nodig heeft. De meerderheid is matig tot heel gezond. En er blijken vooral zomereiken in Lummen te staan en die zorgen voor een goede biodiversiteit.

Meest gelezen