Peter Malaise

Na 50 jaar duidelijkheid over doortrekking N60 in Ronse: tunnel van 2 kilometer moet Maarkedal met Ronse verbinden

De Vlaamse regering zet het licht op groen voor de doortrekking van de gewestweg N60, die loopt van Gent door de Vlaamse Ardennen tot in Frankrijk. In Ronse komt onder meer een 2 kilometer lange tunnel en een omleidingsweg. De werken moeten over 2 jaar van start gaan en klaar zijn in 2030.

Het nieuwe plan voor de doortrekking van de gewestweg N60 bevat een tunnel tussen Maarkedal en Ronse. Ook komt er een omleidingsweg die de N48 en de N57 met de N60 verbindt. "Na 50 jaar is er hoop", zegt een opgeluchte burgemeester van Ronse Luc Dupont (CD&V). "Er hebben zich veel ministers gebogen over de ontsluiting van de N60. Nu is er eindelijk duidelijkheid."

Burgemeester Dupont hoopt dat er zo eindelijk een oplossing komt voor al het zwaar vervoer dat al jarenlang door de stad raast en bij veel inwoners voor overlast zorgt.  "Het door de regering gekozen traject bevat een "boortunnel" waardoor het landschap en de natuur gespaard worden. Het is het duurste maar wel het meest haalbare voor iedereen."

Inspraakmomenten

"Maar, we zijn er nog niet", blijft Dupont voorzichtig. "Er zijn nog tal van procedures. Maar, er zijn de afgelopen jaren ook ontelbaar veel inspraakprocedures, workshops, toelichtingen geweest. Iedereen heeft zijn zeg kunnen doen. Daarom denk ik dat dit gekozen tracé zal slagen." 

De werken moeten begin 2025 van start gaan, in 2030 zou de nieuwe tunnel moeten openen. "Als alles vlot verloopt, zonder bijkomende problemen, denk ik dat er eind 2024 een aannemer aangesteld kan worden", besluit de burgemeester.

Meest gelezen