Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Franse president Emmanuel Macron verdedigt beleid voor tienduizenden aanhangers: "Beloftes volbracht ondanks crisis"

In een groot rugbystadion in Nanterre, aan de rand van Parijs, heeft de Franse president Emmanuel Macron voor tienduizenden aanhangers zijn beleid verdedigd. Een week voor de eerste ronde van de verkiezingen houdt Macron dus zijn eerste en wellicht enige grote verkiezingsmeeting. Macron zette vooral zijn economisch beleid in de verf, maar verwees ook naar de oorlog in Oekraïne en de Europese veiligheid.

President Macron is een drukbezet man met de inflatie, brandstofprijzen, de oorlog in Oekraïne, de coronacrisis en spanningen op het eiland Corsica op de agenda. Toch kan hij ook niet negeren dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen als president van Frankrijk. Vanmiddag heeft Macron dan zijn eerste en mogelijk enige grote verkiezingsmeeting gehouden voor 35.000 aanhangers in de Défense Arena in Nanterre, aan de rand van Parijs. Hij werd er als een rockster onthaald door een erg enthousiaste menigte. 

De Franse president Macron bij zijn aankomst op de meeting

Videospeler inladen...

Dit was ons project, nu is het onze verwezenlijking, wij hebben het gedaan ondanks de crises

De Franse president Emmanuel Macron

Macron verdedigde met hand en tand zijn economisch beleid dat hij omschreef als een "vervulde belofte" en dat ondanks alle moeilijkheden van de voorbije jaren. "Voor het eerst in 30 jaar worden er in Frankrijk meer fabrieken geopend dan gesloten", luidde het. De president merkte ook op dat de werkloosheid nu op het laagste peil ligt in 15 jaar en dat de koopkracht van de werknemers gestegen is, vooral dan voor de laagste inkomens. 

De president beloofde ook 50.000 extra verplegers en verzorgers aan te werven om bejaarde Fransen een waardig bestaan te geven. Hij sneed zo een recent schandaal van mishandeling en verwaarlozing in de ouderenzorg aan. Tijdens zijn tweede ambtstermijn wil Macron ook werk maken van de bescherming van het kind en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en steun aan alleenstaande moeders.

Evenzeer beloofde Macron dat de belastingen in Frankrijk niet zullen stijgen. Hij herhaalde echter wel zijn -erg omstreden- plannen om de pensioenleeftijd in Frankrijk te verhogen van 62 naar 65 jaar. We leven langer en dus is het ook logisch dat we langer werken, vindt hij. Het is net dat langer werken dat in Frankrijk erg moeilijk zal te realiseren zijn.

Macron: "Ik werk in dienst van de vooruitgang"

Videospeler inladen...

De koopkracht is hét thema

De Franse president trekt dus vooral de sociaaleconomische kaart en dat ondanks de oorlog in Oekraïne en de spanningen in Europa. De hoge inflatie en de koopkracht zijn volgens waarnemers inderdaad wat de Fransen het meeste zorgen baart. De extreemrechtse tegenkandidate Marine Le Pen heeft van die koopkracht haar speerpunt in de campagne gemaakt en Macron pareert dat nu. Vergeet ook niet dat de hoge brandstofprijzen enkele jaren geleden aan de basis lagen van het protest van de "gele hesjes" dat Frankrijk maandenlang in zijn greep hield.

In de peilingen ligt de centrumkandidaat Macron ruim voor op de andere kandidaten. In de tweede ronde zou hij het ook met voorsprong halen van Marine Le Pen van Rassemblement National. De linkse en centrumrechtse kandidaten zouden er nauwelijks aan te pas komen.

Onze reporter Steven Decraene in Nanterre: "Macron blijft de grote favoriet voor deze presidentsverkiezing"

Videospeler inladen...

Meest gelezen