Het Oekraïense leger controleert de straten van Boetsja op achtergelaten mijnen
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

"Russische troepen laten mijnen achter bij hun vertrek", lichamen van burgers liggen op straat in Boetsja

De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigt de Russische troepen ervan dat ze bij hun terugtrekking uit het centrum en het noorden overal mijnen achterlaten. Persagentschappen en de BBC stellen intussen ter plaatse vast hoe groot de ravage is na de Russische aftocht: lichamen van burgers liggen in Boetsja op straat. Het toont hoe de Russische troepen zich wellicht schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. De troepen richten zich nu op de verovering van  het zuiden en het oosten van Oekraïne. In de havenstad Odessa zijn explosies gehoord.

De hele regio rond de Oekraïense hoofdstad Kiev is opnieuw in handen van het Oekraïense leger. Dat zeggen de Oekraïense autoriteiten. Het Russische leger had eerder bevestigd dat het zich zou terugtrekken uit de regio rond Kiev en het noorden van het land.

Nu de Russische troepen Kiev en zijn voorsteden verlaten, wordt pas echt duidelijk hoe groot de ravage is. De persagentschappen AFP en Reuters en de Britse openbare omroep BBC zijn doorgedrongen in Boetjsa, een stad ten noordwesten van Kiev waar zwaar gevochten is.

De journalisten hebben er schokkende foto's en beelden gemaakt van de vernieling en van gedode burgers op straat. De burgemeester van Boetsja zegt dat meer dan 300 mensen omgebracht zijn. Veel slachtoffers zijn begraven in massagraven, omdat het niet veilig genoeg was om iedereen een aparte begrafenis te geven.

Bekijk hier de Journaalreportage over de gruweldaden die werden vastgesteld in de achtergelaten gebieden. Opgelet: lichamen van gedode burgers komen expliciet in beeld.

Videospeler inladen...

BEKIJK - Beelden uit Boetsja, een stad ten noordwesten van Kiev waar fel gevochten werd, tonen een grote verwoesting en lichamen van burgers in de straten (opgelet: schokkende beelden)

Videospeler inladen...

Zelenski: "Russische troepen laten overal mijnen achter"

De Russische troepen laten een totale ravage en tal van gevaren achter, zegt ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij beschuldigt de Russische troepen ervan om mijnen achter te laten in de gebieden die ze verlaten, "in de huizen, in achtergelaten materiaal, en zelfs op lichamen van gedode burgers".

Onder meer de Britse regering reageert geschokt op de berichten. "Weerzinwekkend", schrijft Liz Truss, minister van Buitenlandse Zaken, op Twitter. "Het Verenigd Koninkrijk werkt samen met anderen om bewijzen te verzamelen en voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te brengen."

Het Internationaal Strafhof is bevoegd voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de mensheid of oorlogsmisdaden. Het was eerder al gestart met een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden door Rusland bij de inval in Oekraïne.

Explosies in zuidwestelijke havenstad Odessa

Rusland richt zich nu vooral op het veroveren van het zuiden en het oosten van Oekraïne, zegt president Zelenski. "Wat is het doel van de Russische troepen? Ze willen de Donbas en het zuiden van Oekraïne innemen. Wat is ons doel? Onszelf verdedigen, onze vrijheid, ons land en ons volk."

Vanmorgen zijn in de havenstad Odessa, in het zuidwesten, een reeks explosies gehoord. Er waren zwarte rookpluimen te zien, vermoedelijk in een industriezone. Volgens een officier van het regionale commando, Vladislav Nazarov, ging het om een raketaanval die geen slachtoffers maakte. "De regio van Odessa maakt deel uit van de prioritaire doelwitten van de vijand", zei hij. Volgens hem zijn enkele raketten opgevangen door de Oekraïense luchtafweer. De raketten die wel insloegen, veroorzaakten branden in de stad, meldden het stadsbestuur en Anton Herasjtsjenko, een raadgever van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

BEKIJK - Brand in Odessa na een reeks explosies:

Videospeler inladen...

Odessa is net als Marioepol, in het zuidoosten, een strategisch belangrijke stad. Het is een grote havenstad die de Zwarte Zee met de rest van Oekraïne verbindt. In Odessa wonen 1 miljoen mensen, het is de grootste stad aan de Zwarte Zee.

De volledige oostkust - van het in 2014 door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland tot de pro-Russische gebieden in de Donbas - is in handen van de Russische troepen, met uitzondering van Marioepol, waar het Oekraïense leger weerstand blijft bieden.

Meest gelezen