Architectuurstudenten UGent bouwen bamboe zomerbar voor jeugdhuis Sinaai

Architectuurstudenten van de universiteit Gent gaan bij een jeugdhuis in Sinaai een bamboe koepel bouwen die moet dienen als zomerbar. Het is een opdracht van hun professor, ze moeten onderzoeken in hoeverre bamboe kan dienen als bouwmateriaal. Bamboe is zeer sterk en is een ecologisch bouwmateriaal, in andere werelddelen wordt het vaak gebruikt.

Wie komende zomer het jeugdhuis van Sinaai bezoekt, zal dat naar alle waarschijnlijkheid doen onder een creatie van de tweedejaarsstudenten burgerlijk ingenieur -architect van de UGent. In opdracht van hun professor bouwen ze een soort koepel in bamboe. Het is de bedoeling dat ze onderzoeken in hoeverre bamboe kan dienen als bouwmateriaal. Bamboe is bekend als zeer sterk en ecologisch want het neemt veel CO2 op. In andere werelddelen wordt het vaak als bouwmateriaal gebruikt. 

Voor de studenten is het een bouwproject waarbij ze praktijkervaring opdoen. "Het kadert in een vak over constructie", legt professor Jan Belis uit. "Die bamboestaven zijn zo'n 3 meter lang en hebben een diameter van 6 tot 9 centimeter. Door een grote draadstang worden ze vastgezet, tot een koepelstructuur. 

Test voor Planckendael

De zomerbar in Sinaai dient als een test voor een groter project in dierenpark Planckendael in Mechelen.  De Gentse universiteit gaat er 2 hoge inkomtorens bouwen. Met het project in Sinaai willen ze dus vooraf een inschatting kunnen maken. 

Meest gelezen