© Zoonar.com/Ekin Yalgin - creative.belgaimage.be

FAVV roept op geen Kinder Surprise en andere chocolade-eieren van Ferrero te eten na salmonella-uitbraak

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) roept op om geen Kinder Surprise en andere chocolade-eieren van Ferrero te eten. De producten worden gelinkt aan een salmonella-uitbraak in verschillende EU-landen.

Met Pasen in aantocht gaan chocolade-eieren vlot over de toonbank, maar wie er van het merk Ferrero in huis haalde, kan maar beter oppassen. Het FAVV laat vanavond weten dat verschillende producten van het merk beter niet opgegeten kunnen worden omdat ze mogelijk besmet zijn met salmonella.

In verschillende EU-lidstaten werd al een salmonella-uitbraak vastgesteld. "In België hebben we op dit moment nog geen gevallen die 100 procent zeker gelinkt kunnen worden aan deze uitbraak. In samenwerking met de gemeenschappen en Sciensano voeren we een onderzoek naar een aantal verdachte gevallen", duidt Hélène Bonte van het FAVV (zie video hieronder).

Het gaat om deze producten:

  • Kinder Surprise 20 gram en 3 x 20 gram met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22
  • Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
  • Schoko-Bons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
  • Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22

De producten zouden op dezelfde productielijnen worden geproduceerd in Aarlen. "Het onderzoek naar het ingrediënt dat effectief besmet is met Salmonella loopt nog", aldus de woordvoerster. Volgens Bonte kan Salmonella voorkomen op droge producten die in vochtige omstandigheden geproduceerd worden.

"Met Pasen in het vooruitzicht roepen we voor de zekerheid iedereen op zijn snoepkast te controleren om te zien of ze deze producten in hun bezit hebben. En als dat zo is, dan mogen die absoluut niet geconsumeerd worden om geen risico te nemen."

Wie toch al een chocolade-ei at, moet niet meteen ongerust zijn. "In de meeste gevallen geneest een Salmonella-infectie zonder behandeling", stelt Bonte gerust. "Maar er zijn een aantal risicogroepen waaronder jonge kinderen of mensen met een verzwakte immuniteit die meer risico hebben om ernstige symptomen te ontwikkelen zoals koorts of aanhoudende diarree." Bonte raadt dan aan de huisarts te contacteren.

Consumenten die vragen hebben over salmonella kunnen contact opnemen met het meldpunt voor de consument van het FAVV via het onlineformulier of op het gratis nummer 0800 13 550 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12.30 uur en op woensdag van 13 tot 16.30 uur).

Videospeler inladen...

Meest gelezen