Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Regeringsleider Carrie Lam van Hongkong past voor tweede ambtstermijn

Carrie Lam, de regeringsleidster van Hongkong, ambieert geen tweede mandaat. In mei kiest de politieke pro-Peking-elite van de stad een nieuwe leider, maar Lam zal zich niet kandidaat stellen. De ambtstermijn van Lam ging gepaard met massale pro-democratiebetogingen, waarna Peking de controle over Hongkong strakker in handen nam. 

"Ik ga mijn mandaat van vijf jaar voltooien als regeringsleidster op 30 juni en mijn carrière van 42 jaar in de regering officieel beëindigen", kondigde Lam aan tijdens een persconferentie. Lams beslissing is ingegeven door "familiale redenen", gaf ze aan. "Ik moet mijn familieleden op de eerste plaats stellen. Zij vinden dat het tijd is om thuis te komen", zei ze. 

De 64-jarige Lam zegt dat ze de machthebbers in Peking vorig jaar al op de hoogte bracht van haar beslissing, en dat die haar keuze "begrepen en respecteerden." 

Carrie Lam werd in 2017, na een lange carrière als ambtenaar, de eerste vrouw die Hongkong leidde. Haar mandaat was bewogen. Ze werd geconfronteerd met massale pro-democratiebetogingen. Door de betogers werd Lam gezien als een marionet van China. In 2019 nam de centrale Chinese regering de controle over Hongkong strak in handen. 

Omikron

Tijdens de coronapandemie isoleerde Hongkong zich twee jaar lang op draconische wijze van de rest van de wereld, naar het voorbeeld van het Chinese vasteland. Toch kon de strikte aanpak niet voorkomen dat Hongkong erg werd getroffen door de omikronvariant van het coronavirus. 

Het zorgsysteem werd compleet overbelast en er vielen 7.000 doden, de hoogste sterfteratio per persoon ter wereld. Regeringsleider Lam werd verweten dat ze niet genoeg deed om de vaccinatiegraad bij ouderen te stimuleren. 

De opvolger van Lam wordt volgende maand gekozen. In Hongkong kiest een comité van 1.500 getrouwen van het Chinese regime de nieuwe regeringsleider. De prodemocratiebetogers wilden daar verandering in brengen, maar zij zijn intussen monddood gemaakt. Volgens lokale media is John Lee, de nummer 2 in Hongkong, de grootste kanshebber om Lam op te volgen. 

Meest gelezen