Federale regering komt met "ventilatieplan" voor publiek toegankelijke ruimtes

De federale regering heeft een akkoord over een "ventilatieplan" voor alle publiek toegankelijke ruimtes. Dat schrijft De Morgen. Onder meer horecazaken, theaters en fitnesszaken zullen ook na de coronacrisis verplicht een CO2-meter moeten hebben en hun luchtkwaliteit in de gaten blijven houden. Het plan treedt normaal nog dit voorjaar in werking.  

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bleef er de afgelopen maanden (en jaren) op hameren: een goede luchtkwaliteit is cruciaal in de strijd tegen het coronavirus. Maar ook na de crisis wil de minister het belang van gezonde binnenlucht blijven onderstrepen. En dus heeft de federale regering een heus "ventilatieplan" klaar voor alle publiek toegankelijke binnenruimtes.

"Wij brengen 85 procent van onze tijd binnen door", aldus minister Vandenbroucke. "In een slecht verluchte vergaderzaal of klas val je in slaap, word je heel moe en suf.  In een slecht verluchte zaal gaat ook griep rond als er een griepepidemie is, of ook andere infectieziekten. Verluchting is dus gewoon heel belangrijk voor onze algemene gezondheid. Het is eigenlijk een zaak van kwaliteit van leven."

CO2-meters en risicoanalyses

Concreet zal er een wettelijk kader opgesteld worden dat alle publiek toegankelijke plaatsen, zoals horecazaken, maar ook bioscopen of fitnesszaken, zal verplichten om een CO2-meter te hangen op een goed zichtbare plaats. Ze zullen hun luchtkwaliteit moeten blijven monitoren.  Bovendien zullen ze ook verplicht zijn om een risicoanalyse uit te voeren die alle factoren aanduidt die een impact kunnen hebben op de kwaliteit van de binnenlucht.  Is die niet gegarandeerd, dan moet de zaakvoerder een actieplan opstellen om de luchtkwaliteit in zijn zaak te verbeteren.

Verluchting is heel belangrijk voor onze algemene gezondheid. Het is een zaak van kwaliteit van leven

Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid (Vooruit)

Minister Vandenbroucke hoopt dat het wetgevend kader voor het plan snel goedgekeurd wordt door het parlement, zodat het plan nog voor de zomer in werking kan treden. Alle uitbaters in de horecasector, het nachtleven, de sportsector en de cultuursector zullen vanaf dan een jaar de tijd krijgen om hun zaak in orde te brengen. Voor andere sectoren zal later nog een haalbare tijdslijn bepaald worden. "We nemen ruim de tijd voor een overgangsperiode", aldus de minister. "Ondertussen gaan we werken aan bewustwording en campagnevoeren."

Vanaf 2025 zullen uitbaters hun klanten ook op de hoogte moeten brengen van de luchtkwaliteit in hun zaak, aan de hand van een luchtkwaliteitslabel. Er zal ook een databank worden opgesteld die al die labels samenbrengt, zodat ook de overheid de luchtkwaliteit kan blijven opvolgen en indien nodig - bij een volgende pandemie - gericht maatregelen kan nemen.

Meest gelezen