Radio 2

"Het lijkt wel Kerstmis": wijnbouwer uit Heuvelland beschermt zijn ranken met infraroodbuisjes

In Dranouter bij Heuvelland heeft wijnbouwer Peter Dael zijn wijnranken op een feeërieke manier beschermd tegen nachtvorst: hij heeft ze opgetuigd met infraroodbuisjes die de planten warmhouden. "Het lijkt wel kerstverlichting, al leg ik die liever niet aan."

Heel wat wijnbouwers in ons land lagen de afgelopen nachten wakker van de nachtvorst, maar Peter Dael (59) sliep voor het eerst in jaren wel op beide oren. Op zijn wijndomein Koudekot ligt nochtans een ‘risicoperceel’, waar de nachtvorst in 2017 nog zestig procent van zijn 1.300 wijnstokken beschadigde.

“Deze wijngaard ligt relatief laag in een ‘kom’, waar de koude blijft hangen”, vertelt Peter. “De voorbije jaren ging ik net als andere collega’s ’s nachts aan de slag met vuurpotten en behandelde ik de planten met eiwitten om ze weerbaarder te maken.” Maar dat ging gepaard met aanzienlijke kosten en noeste nachtelijke arbeid.

De buisjes leveren wel erg mooie beelden op:

(c) Hostellerie Kemmelberg

1.200 meter aan infraroodbuizen

Vanuit de regio Gent leerde Peter over een systeem met infraroodbuisjes. “Die buisjes mogen tot op tien centimeter van de knoppen bevestigd worden. De stralingswarmte zorgt ervoor dat ze niet bevriezen, maar met de blote hand kan je dat praktisch niet voelen. Maar goed ook, anders zou de plant kunnen verbranden. Nooit eerder kwam de nachtvorst zo vroeg op het jaar. Ik kreeg het materiaal net op tijd geleverd en opgehangen. Het gaat al snel om 1.200 meter aan infraroodbuizen en nog eens 1.200 meter aan verlengkabels. Een investering van ongeveer 6.000 euro.”

(c) Hostellerie Kemmelberg

En die zal lonen, volgens Peter. “Ik heb de laatste vijf jaar veel wijn geofferd aan de ijsheiligen, goed voor een verlies van 20.000 euro. Door de klimaatopwarming moeten we de planten meerdere nachten per voorjaar beschermen.  Eén vuurpot kost me tien euro. Voor dit perceel heb ik er zo’n 150 nodig, wat neerkomt op 1.500 euro per nacht.”

(c) Hostellerie Kemmelberg

Systeem slaat automatisch aan en af

Het systeem draait op elektriciteit, die tegenwoordig allerminst goedkoop is. “Maar wel duurzamer en minder vervuilend dan 150 ‘kacheltjes’ per nacht”, stelt Peter. “Zonder mijn kerstverlichting was ik nu 3.000 euro lichter door vorstschade. Dankzij een plaatselijk weerstation slaat het systeem automatisch aan en af rond één graad Celsius. Intussen kan ik rustig slapen of alles binnen volgen vanop mijn smartphone. Tegen half mei kan ik de buisjes er weer af halen.”

Radio 2

Meest gelezen