ImageGlobe

Spilindex deze maand wellicht weer overschreden, vierde keer in negen maanden tijd

De spilindex zal deze maand wellicht nog eens overschreden worden. Dat verwacht het Planbureau. Als dat ook effectief gebeurt, is dat de vierde keer in negen maanden tijd. 

De spilindex werd het afgelopen jaar al overschreden in augustus, december en februari. En nu verwacht het Planbureau dat ook deze maand april de spilindex overschreden wordt. Het is van 1982 geleden dat een overschrijding van de spilindex zo snel na elkaar zou plaatsvinden. Toen gebeurde dat vier keer in acht maanden tijd.

Als de verwachting ook echt uitkomt, betekent dat dat de sociale uitkeringen en pensioenen in mei nog maar eens met 2 procent omhoog gaan.  In juni stijgen ook de lonen van het overheidspersoneel met 2 procent. Voor de meeste werknemers in de privésector gebeurt dat doorgaans later, afhankelijk van de regeling per sector.

Het is de dure energie die de inflatie sinds de herfst opnieuw de hoogte heeft ingejaagd. Maar ook de rest van het leven wordt nu duurder. 

Voeding bijvoorbeeld is nu 4,6 procent duurder dan een jaar geleden. Dat komt onder meer door de zogenoemde tweede ronde-effecten: dat betekent dat bedrijven de dure energie en de dure grondstoffen gaan doorrekenen in hun prijzen, maar ook de hogere loonkosten die dan weer het gevolg zijn van eerdere inflatie. 

Door de automatische indexering van de lonen verwacht de Nationale Bank dat de loonkosten over de periode 2022-2024 in ons land met 13 procent zullen stijgen. 

Ook in andere landen zullen bedrijven de loonkosten moeten optrekken, weliswaar met vertraging en na onderhandelingen met de vakbonden. Daardoor kan ons land - alvast tijdelijk - last hebben van een loonkostenhandicap.

Meest gelezen