Gids Patrick legt uit
Foto: Me Lou deur 't Stad

“E poar veroaltsjes oitet stad”: Antwerpse gids brengt boek uit om Antwerps dialect in leven te houden

Antwerps dialectengids Patrick Van Ouytsel brengt “E poar veroaltsjes oitet stad” uit, een boek met verhalen en weetjes over de stad. Daarmee wil hij onder andere het Antwerpse dialect in leven houden.  “Inspiratie haalde ik uit mijn stadswandelingen”, zegt Van Ouytsel bij Radio 2 Antwerpen.

Op 1 april bracht Antwerps dialectengids Patrick Van Ouytsel een boek uit met volksverhalen, mythes, legendes en historische weetjes over de stad. Als auteur schreef hij zijn eerste boeken voor kinderen "Nestje... e ratteke uit de ruien" is daar één van. Nu schrijft hij voor het eerst over het gidsen in Antwerpen. Van Ouytsel gidst mensen door de stad in het Antwerps dialect: “Het Antwerps is aan het uitsterven, op deze manier houden we het dialect in leven. We vertellen hetzelfde als de traditionele stadsgidsen, alleen gaat het er bij ons iets losser aan toe”, vertelt de gids bij Radio 2 Antwerpen.

Beluister hier het fragment met stadsgids Patrick Van Ouytsel

"Het boek zelf is niet in het Antwerps dialect geschreven. Ik verwijs wel naar een aantal zaken in het dialect zoals Den Blauwe Steen, Het Schoon Verdiep en lach ook met het Antwerps chauvinisme. Er was veel vraag naar zo’n dialectenboek, de inspiratie haalde ik dan ook uit mijn stadswandelingen.”

In het boek gaat het over allerlei volksverhalen. “Het gaat onder andere over Lange Wapper, het bekendste spook van Antwerpen en Sus Antigoon, het spook dat de hemel niet binnen mag. Maar meer daarover kom je te weten in het boek", aldus Antwerps dialectengids. Van Ouytsel zal op 7 mei een signeersessie houden.

Cover boek

Meest gelezen