Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Oorlogsmisdaden op grote schaal in Ethiopische provincie Tigray", volgens rapport Amnesty International en HRW

In het westen van Tigray, in Ethiopië, worden op grote schaal oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid gepleegd. Dat gebeurt door milities uit een aangrenzende regio en door soldaten van het Ethiopische leger, schrijven Human Rights Watch én Amnesty International in een gezamelijk rapport. Het conflict in Ethiopië begon in november 2020 en er is al bijna twee weken een staakt-het-vuren van kracht. 

In de Ethiopische provincie Tigray, in het noorden van het land, woedt er sinds november 2020 een bloedig conflict tussen het Ethiopische leger en het Volksbevrijdigsfront van Tigray (TPLF). In een eerder rapport van een jaar na de start van het conflict, hebben de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties en de Ethiopische Mensenrechtencommissie al schendingen van mensenrechten vastgesteld.

In dat rapport wordt gesproken over moorden, marteling, groepsverkrachting en ontvoering van burgers. Volgens die twee mensenrechtenorganisaties werden de misdaden uitgevoerd door alle partijen in het conflict.

Nieuw rapport

Amnesty International en Human Rights Watch komen vandaag naar buiten met een nieuw, gezamenlijk rapport over de schendingen van mensenrechten in de provincie. De organisaties bekeken medische en forensische rapporten, documenten van rechtbanken, en beeldmateriaal zoals satelietbeelden, video's en foto's. Ze verzamelden ook getuigenissen van meer dan 400 mensen.

De mensenrechtenorganisaties spreken over "een brute campagne van etnische zuivering" van de inwoners in Tigray, uitgevoerd door de Ethiopische strijdkrachten en de milities van de aangrenzende regio Amhara. Er werden honderdduizenden Tigreeërs uit hun huizen verdreven door "bedreigingen, onwettige moorden, seksueel geweld, massale willekeurige detentie, plundering, gedwongen overplaatsingen en het onthouden van humanitaire hulp."  

Deze wijdverspreide en systematische aanval op de burgerbevolking van Tigray zijn misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden

Amnesty International en Human Rights Watch

Het rapport beschrijft ook hoe de autoriteiten beperkingen opleggen aan de inwoners in het westen van Tigray aan de bewegingsvrijheid, het spreken van hun taal en toegang tot de landbouwgronden. Bovendien worden duizenden inwoners vastgehouden in overvolle detentiecentra. Volgens getuigen vielen in deze centra ook veel doden door marteling of door een gebrek aan medicijnen, voeding of water. 

Amnesty International en Human Rights Watch hebben drie eisen. Ze richten zich eerst tot de Ethiopische autoriteiten, aan wie ze vragen om de schendingen te stoppen, de verantwoordelijken te vervolgen en wie willekeurig opgesloten is, vrij te laten. Daarnaast vragen ze ook onmiddellijke toegang tot de regio voor humanitaire hulp. Vorige week kwam voor het eerst in 100 dagen een konvooi aan met voedselhulp. Ze eisen ten slotte een internationale vredesmacht onder leiding van de Afrikaanse Unie om alle gemeenschappen in het westen van de provincie te beschermen tegen schendingen.

Meest gelezen