© 1990 by ZUMA Wire

Ook Canada neemt de dochters van Vladimir Poetin in het vizier: omgeven door mysterie, dit weten we over hen

Na de VS, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie vaardigt ook Canada sancties uit tegen de twee dochters van de Russische president Vladimir Poetin. Hun bestaan is in een waas van mysterie gehuld en slechts af en toe komt een snipper informatie over hen naar buiten. Dit weten we wél over hoe en waar zij hun leven leiden.

De nieuwe sancties van Canada treffen 14 "naaste medewerkers", onder wie de twee dochters van Poetin, de vrouw en de dochter van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en Russische oligarchen en leden van hun families.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Mélanie Joly zegt in een persbericht dat Canada niet zal aflaten om "de Russische president Vladimir Poetin en zijn medewerkers verantwoordelijk te houden voor hun betrokkenheid in de invasie in Oekraïne". 

De geheim agent en de stewardess

In 2015, tijdens een van zijn marathon-persconferenties, ging president Poetin vragen over zijn privéleven -nog maar eens- vakkundig uit de weg. "Mijn dochters wonen in Rusland en hebben alleen in Rusland gestudeerd. Ze spreken vlot drie buitenlandse talen", was het enige wat hij kwijt wilde. "Ik bespreek mijn familie nooit met iemand. Ze leiden hun eigen leven en ze doen dat met waardigheid."

Het Kremlin heeft het persoonlijke en familiale leven van president Poetin altijd grondig afgeschermd van de openbaarheid. Over zijn twee dochters weten we officieel dus bitter weinig. Poetin vermeldde tijdens de bovengenoemde persconferentie in 2015 -en op andere momenten waar naar zijn dochters gevraagd werd- niet eens hun namen. Wat wel bekend is, is gebaseerd op mediaberichten, enkele documenten of de zeldzame uitspraken van de president.

In 1983 trouwde Vladimir Poetin met Lyudmila Shkrebneva, hij was toen agent voor de Russische geheime dienst KGB, zij was stewardess. Volgens de officiële biografie van het Kremlin werd zijn oudste dochter Maria geboren in 1985, net voor de familie verhuisde naar Dresden, in Duitsland. Een jaar later volgde een tweede dochter, Katerina. Na 30 jaar scheidde het echtpaar Poetin. Het was een scheiding waarvan Poetin zei dat het een gezamenlijke beslissing was: "We zien elkaar amper, we hebben elk ons eigen leven." Volgens Lyudmila werd Poetin "compleet opgeslorpt door het werk".

Vladimir Poetin met zijn twee jonge dochters, enkele van de zeldzame foto's van hen samen.
© 1989 by ZUMA Wire

Maria Vorontsova, "academicus" en "zakenvrouw"

Maria Vorontsova - volledige naam Mariya Vladimirovna Putina - zou biologie hebben gestudeerd aan de universiteit in Sint-Petersburg en geneeskunde aan de universiteit in Moskou. Volgens de BBC is ze gespecialiseerd in endocrinologie, een tak binnen de geneeskunde die zich bezighoudt met het hormoonstelsel. Ze zou hebben meegewerkt aan een boek over groeibeperkingen bij kinderen.

Ze staat geregistreerd als academicus aan een groot medisch centrum voor endocrinologie en kankeronderzoek in Moskou. BBC Russia identificeert Maria Vorontsova ook als zakenvrouw. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën, dat de nieuwe sancties heeft opgelegd, leidt ze genetische onderzoeksprogramma's, gefinancierd door de staat en "persoonlijk gecontroleerd door Poetin".

Maria Vorontsova is getrouwd met een Nederlandse zakenman, Jorrit Joost Faassen, die gewerkt heeft bij het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom. Er zijn wel - onbevestigde - geruchten dat ze gescheiden zijn.

Maria Vorontsova, tweede van links, bij de presidentsverkiezingen in 2007

Katerina Tikhonova, "danseres", "wiskundige" en "zakenvrouw"

In vergelijking met haar oudere zus verscheen Katerina Tikhonova - volledige naam Yekaterina Vladimirovna Putina - iets meer in de media. Ze is bedreven in rock-'n-roll, en op Russische media circuleren foto's en filmpjes van Katerina die deelneemt aan wedstrijden. Zonder dat ze er daarom evenwel aangekondigd wordt als "dochter van".

Katerina is volgens de BBC actief in de academische en de zakenwereld. Russische media zeggen dat ze werkt als wiskundige en aan het hoofd van een wetenschaps- en technologie-organisatie staat. Ze leidt naar verluidt ook projecten aan de universiteit in Moskou. In 2018 verscheen ze in de staatsmedia om over neurotechnologie te praten. Vorig jaar sprak ze op een zakelijk forum. Bij geen van die twee gelegenheden werd haar band met Poetin duidelijk gemaakt. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën ondersteunt haar werk de Russische defensie-industrie.

In 2013 is Katerina getrouwd met Kirill Shamalov, de zoon van een vriend van Vladimir Poetin. Hun huwelijksfeest vond plaats in een exclusief ski-resort in Sint-Petersburg. In 2018 kreeg Shamalov een sanctie opgelegd door de Verenigde Staten voor zijn rol in de Russische energiesector. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën "steeg zijn fortuin aanzienlijk na zijn huwelijk". Het koppel is sindsdien gescheiden.

Een portretje van Katerina Tikhonova (bron: Wiki4All)

Hoe concreet kunnen de sancties tegen de dochters worden?

President Poetin weigerde in 2019 een vraag te beantwoorden over hun zakelijke belangen en hun banden met de regering. Eerder klonk het dat "ze niet betrokken zijn in eender welke zakelijke activiteit en in politiek. Ze proberen zich nergens in te wringen".

We weten ongelofelijk weinig over de dochters van Poetin, zegt ook  correspondent Geert Groot Koerkamp. "Poetin antwoordde telkens op vragen dat het goed met ze gaat, dat hij veel contact met ze heeft, maar dat hij om veiligheidsredenen niets wil zeggen. We weten niet eens waar ze wonen en of ze nog in Rusland verblijven. We tasten dus eigenlijk in het duister."

Als er zo weinig over hen bekend is, hoe concreet kunnen de sancties tegen de dochters dan worden? "Het zijn twee namen op een al lange lijst, het heeft vooral een symbolische functie", zegt Groot Koerkamp. "Het duidt erop dat de sancties nu heel erg dicht bij de persoon van Poetin komen."

Meest gelezen