Voedselagentschap sluit Ferrerofabriek in Aarlen na salmonella-incident en roept alle Kinderproducten terug

Het federaal voedselagentschap (FAVV) heeft de toelating van de Ferrerofabriek in Aarlen voorlopig ingetrokken. Dat meldt het agentschap in een persbericht. "Tegelijk worden alle producten van het gamma "Kinder" die geproduceerd werden in Aarlen teruggeroepen, ongeacht het lotnummer of de vervaldatum." Eerder vandaag werd bekend dat het FAVV niet op de hoogte werd gesteld toen er in december salmonella werd vastgesteld.

Begin deze week werd opgeroepen om Kinder Surprise-chocolade terug te brengen naar de winkel. Tientallen mensen in Europa raakten namelijk besmet met salmonella, na het eten van Kinder Surprise-chocolade uit de Ferrero-fabriek in Aarlen.

Na lang stilzwijgen communiceerde Ferrero gisteren dat de oorzaak werd gevonden bij een filter van twee reservoirs met grondstoffen, maar dat de mogelijk besmette chocolade werd tegengehouden. Hoe er dan toch blijkbaar besmette chocolade de fabriek kon uitgaan, wordt onderzocht.

Als een bedrijf vindt dat er geen risico is voor de consument, is er ook geen meldingsplicht

Hélène Bonte van het FAVV

Ook het FAVV werd in eerste instantie niet op de hoogte gebracht. "We zijn op de hoogte gebracht door onze collega's uit het Verenigd Koninkrijk vorige week dat er een link was gevonden met het bedrijf in Aarlen, niet door Ferrero zelf", zei Hélène Bonte van het FAVV vanmorgen aan VRT NWS.

"Er is een meldingsplicht als een bedrijf een probleem heeft in het productieproces dat een mogelijk risico kan vormen voor de consument. Maar als Ferrero van mening is dat het intern werd opgelost, en dat er geen producten naar buiten gingen, dan moeten ze die besmetting in principe niet melden. We zijn nu aan het onderzoeken of Ferrero de risico's juist heeft ingeschat."

Toelating ingetrokken

Vanmiddag kwam dan het bericht dat het FAVV de toelating van het bedrijf intrekt. "We hebben vastgesteld dat het bedrijf niet in staat is ons volledige informatie te geven over het incident", zegt Hélène Bonte van het FAVV aan VRT NWS. "We hebben dus geen garanties dat ze het bedrijf goed managen, daardoor is er geen garantie op veilige producten."

We hebben onze collega's in het buitenland gewaarschuwd, zodat ze kunnen bekijken of ze ook maatregelen moeten nemen

Hélène Bonte van het FAVV

"Zo'n maatregel wordt niet lichtzinnig genomen", zegt Bonte voorts. "De huidige omstandigheden laten niet anders toe, omdat de voedselveiligheid van de burgers onze hoogste prioriteit is. We hebben onze collega's in het buitenland gewaarschuwd, zodat ze kunnen bekijken of ze ook maatregelen moeten nemen."

"Het FAVV volgt nauwgezet alle stappen die Ferrero onderneemt op, en zal de heropening van de fabriek pas toelaten indien Ferrero de nodige garanties kan bieden dat het de regels en voorschriften voor voedselveiligheid naleeft", klinkt het nog in een persbericht.

Ferrerofabriek in Aarlen gaat dicht

Videospeler inladen...

Alle Kinderproducten worden teruggeroepen

Tegelijk worden alle producten van het gamma Kinder die geproduceerd werden bij Ferrero Aarlen vandaag teruggeroepen. "Het gaat om alle producten van het type Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Eggs en Schoko-bons, ongeacht het lotnummer of de vervaldatum", klinkt het.

Het gaat om alle producten van Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Eggs en Schoko-bons, ongeacht het lotnummer of de vervaldatum

Hélène Bonte van het FAVV

Het FAVV vraagt ook aan de distributiebedrijven om deze producten uit hun rekken te halen. Wie dergelijke producten in huis heeft, wordt gevraagd contact op te nemen met Ferrero. "Het is aan het bedrijf om te beslissen of ze die producten terugnemen of terugbetalen", zegt Bonte nog. Delhaize laat alvast weten dat klanten hun aankoop kunnen terugbrengen in de supermarkt en dat ze daar hun geld terugkrijgen.

Aan het persagentschap Belga laat Ferrero weten dat ze erkennen dat ze in de fout zijn gegaan. Ze erkennen "interne tekortkomingen" die ertoe hebben geleid dat de informatie te laat werd gedeeld. Het bedrijf zegt de zaak "diep te betreuren" en verontschuldigt zich bij alle klanten en partners. "Aan klanten die deze producten gekocht hebben, wordt gevraagd om ze niet te consumeren en ze terug te brengen naar de winkel. Daar krijgen ze het aankoopbedrag terugbetaald", meldt het bedrijf nog aan VRT NWS.

De fabriek in Aarlen bestaat al sinds eind jaren 70. Het is de enige vestiging waar de Kinder Schoko-Bons worden gemaakt en wereldwijd de grootste productievestiging voor Kinder Surprise. Volgens Ferrero zelf rollen er normaal gezien bijna 18 miljoen Kinder Schoko-Bons, 2 miljoen Kinder Surprises en 4 miljoen Raffaello (red. die worden niet teruggeroepen, omdat hun productielijn niet in de buurt ligt van de salmonellabesmetting) dagelijks van de band. Zowat 96 procent van de productie is bedoeld voor de export.

Consumenten die met vragen zitten, kunnen zich volgens het FAVV wenden tot de klantendienst van Ferrero via Consumer.Service.benelux@ferrero.com of op het telefoonnummer 0800 21042.

Wat moet de consument doen? Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker beantwoordt enkele vragen van onze reporter.

Videospeler inladen...

Expert voedselveiligheid: "Sluiting zeer uitzondering"

Volgens professor voedselveiligheid Johan Claes (KU Leuven) is het zeer uitzonderlijk dat een fabriek van deze omvang wordt gesloten door het FAVV. "Het gebeurt wel eens voor een klein bedrijf, maar bij een bedrijf van deze omvang is dat zeer uitzonderlijk", zegt hij in "De wereld vandaag".

"Ik vermoed dat dit te maken heeft met de vaststellingen bij het bedrijf in december. Ferrero heeft die salmonellabesmetting vastgesteld en op basis daarvan ingeschat dat een melding bij het FAVV niet nodig was. Dat blijkt nu fout te zijn", zegt hij.

Volgens de professor is die meldingsplicht er alleen als de producten al verdeeld zijn. "Ik denk dat in dit geval Ferrero ingeschat had dat ze geen terugroeping moesten doen en dat bleek dus fout", legt hij uit. "Ik vermoed dat het FAVV niet de nodige informatie kreeg en dan is er eigenlijk geen vertrouwensbasis meer, dus werd de toelating ingetrokken."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen