Masja Alechina met de woorden "Geen oorlog" op de wangen

Masja Alechina van Pussy Riot is net uit cel en spreekt met VRT NWS: "Kremlin is al jaren bezig met fascistisch regime"

In Rusland is Masja Alechina, een van de leden van de activistische punk-rockband Pussy Riot, net vrijgelaten uit de gevangenis. In een gesprek met VRT NWS is ze niet mals voor president Vladimir Poetin en zijn oorlog in Oekraïne. "Het Kremlin heeft dit fascistische regime niet twee maanden geleden opgestart, het is al jaren aan de gang."

Wie is "staatsvijand" Masja Alechina?

Alechina (33) werd geboren in Moskou. Als kind stelde ze zich al veel vragen en dat werd in het Russische onderwijssysteem niet altijd geapprecieerd: ze moest meermaals van school veranderen. 

In de zomer van 2011 was ze een van de oprichters van de openlijk kritische band Pussy Riot. Exact een jaar later werd Alechina veroordeeld tot 2 jaar cel voor een anti-Poetinoptreden in de kathedraal van Moskou. 

In 2014 zette ze met anderen de organisatie Zona Prava op poten om de schending van mensenrechten in gevangenissen aan te kaarten. Voor het Kremlin is Alechina met haar onverschrokken activisme een lastpak. 

Sinds vorige zomer heeft Alechina onafgebroken ofwel in de gevangenis zelf gezeten, ofwel thuis in Moskou met een enkelband. In februari werd ze een laatste keer opgepakt, deze week werd ze opnieuw vrijgelaten. De rest van de groep Pussy Riot zit in het buitenland. 

Op 20 mei wordt de Russische band verwacht in Het Depot in Leuven, voor hun tour "Riot Days" waarmee ze het verhaal vertellen over hoe ze voor hun proteststem in Rusland worden vervolgd. "Maar ik heb geen idee of ik aan onze tour zal kunnen meedoen", zegt Masja Alechina vanuit Moskou. "Ik kan elk moment opnieuw opgepakt worden."

De brutaliteit van de oorlog in Oekraïne is voor haar geen verrassing. "De hele wereld ziet nu de verschrikkelijke misdaden in Oekraïne. De hele wereld kan nu zien wie die zogenoemde mensen in het Kremlin echt zijn. Zij hebben dit fascistische regime niet twee maanden geleden opgestart, het is al jaren aan de gang."

"We hebben gezegd dat ze niet zouden stoppen met de Krim en met het opsluiten van ons, van tegenstanders. Maar toch ben ik erg gechoqueerd. Het is één ding om het te weten, het is iets anders om het ook echt te zien. We zijn gechoqueerd dat alle woorden die we gezegd hebben tot bloed geworden zijn van Oekraïne."

"Mother of God, put Putin away"

Pussy Riot werd opgericht in 2011. Via allerlei acties, maar vooral door middel van hun muziek, zetten de bandleden zich af tegen de Russische president Vladimir Poetin en de Russische regering en overheid in het algemeen. 

In 2012 kreeg onder meer Alechina een celstraf nadat ze in de kathedraal van Moskou het lied/punkgebed "Mother of God, drive Putin away" hadden gebracht. "Daarna kwam er een enorme golf aan rechtszaken, folteringen en vergiftiging van de oppositie." 

BEKIJK - De beelden van het "punkgebed" uit 2012:

Videospeler inladen...

Die boodschap - Poetin bannen - wil Alechina vandaag "luid en duidelijk" herhalen. Daar gelooft ze ook in. "Maar het vergt veel kracht van de mensen en Rusland is een gigantische gevangenis. Wat nu in Moskou gebeurt tegen mensen die tegen de oorlog zijn, is van een brutaliteit... Ze bekladden de deuren van antioorlogsactivisten met het Z-teken (pro-Russisch symbool) en noemen hen landverraders."

Ze bekladden deuren van antioorlogsactivisten met het woord "verraders"
Masja Alechina over de toestand in Moskou momenteel

Zelfs het woord "oorlog" is taboe in Rusland, er staat een zware celstraf op. Officieel heet het namelijk een "speciale operatie" wat in Oekraïne gebeurt. Al neemt Alechina wel degelijk het woord oorlog in de mond. "Fuck them. Als wij nu de waarheid niet zeggen, wat zal er dan met de volgende generaties gebeuren?"

Gas en olie, "andere sancties niet genoeg"

En wat kan de rest van de wereld doen? "Stop met het kopen van Russisch olie en gas. Dan zal het vlugger gedaan zijn", denkt Alechina. "Al wat er nu al gebeurd is, qua sancties, is beter dan vroeger. Maar het is niet genoeg." Alechina verwijst daarvoor ook naar de toespraak van Guy Verhofstadt in het Europees Parlement eerder deze week waarin hij aangaf dat de sancties tegen Rusland niet werken.

"En verder hoop ik dat de wereld zal herinneren dat veel Russen al jaren protesteren en daarmee celstraffen en foltering riskeren."

Meest gelezen