Science Photo Library

Zeven steden en gemeenten slaan handen ineen voor betere opvang van ouders van "sterrenkinderen"

Zeven steden en gemeenten hebben zich aangesloten bij het Zorgnetwerk Sterrenkinderen. Ze gaan ouders die hun kind verliezen tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of kort erna beter begeleiden. Het gaat om Brugge, Gent, Blankenberge, Ronse, Olen, Temse en Zoutleeuw. Het is de bedoeling dat op termijn zoveel mogelijk steden en gemeenten zich aansluiten.

In 2019 lanceerde Kinderwens vzw het Zorgnetwerk Sterrenkinderen met als doel de hulpverlening voor sterrenouders beter te stroomlijnen, van de eerste opvang in het ziekenhuis tot de nazorg thuis. Ondertussen hebben al zeven ziekenhuizen en zeven steden en gemeenten een charter ondertekend, waarmee ze te kennen geven dat ze hier mee hun schouders onder willen zetten.

BEKIJK - De lancering van het Zorgnetwerk Sterrenkinderen in "Het journaal" van 5 december 2019. Onder anderen actrice An Swartenbroeckx getuigde toen over het verlies van haar kind:

Videospeler inladen...

Wat is een "sterrenkind"?

Een sterrenkind is een kind dat dood wordt geboren of niet levensvatbaar ter wereld komt en sterft. Bij dat laatste kan het zowel gaan om een kind dat kort na de geboorte sterft als om een kind dat de ouders tijdens het (prille) begin van een zwangerschap verliezen.

Het is de bedoeling dat in die ziekenhuizen en in die steden en gemeenten vertrouwens- en referentiepersonen komen die ouders van sterrenkinderen opvangen, informeren en begeleiden. 

"In eerste instantie zullen de ouders opgevangen worden in het ziekenhuis. Als ze terug naar huis gaan, krijgen ze een brochure mee van het zorgnetwerk. Via het gratis hulpverleningsplatform kunnen ze, al dan niet anoniem, een gesprek aanvragen met een opgeleide zorgverlener. Wie een fysiek aanspreekpunt zoekt, kan terecht bij de referentiepersoon in de gemeente of stad", zegt Shanti Van Genechten, een van de bezielers van het zorgnetwerk.   

De eerste zeven steden die zich geëngageerd hebben zijn Brugge, Gent, Blankenberge, Ronse, Olen, Temse en Zoutleeuw. Ziekenhuizen die al deeluitmaken van het zorgnetwerk zijn AZ Groeninge in Kortrijk, AZ Maria Middelares in Gent, Heilig Hartziekenhuis in Mol, Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper, Sint-Dimpna Ziekenhuis in Geel, Ziekenhuis Oost-Limburg Campus Sint-Jan in Genk en Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in Tienen. "En er komen er nog elke dag bij", zegt Van Genechten.

Posttraumatische stressstoornis

"In ons land sterven 7 op de 1.000 kinderen voor, tijdens of vlak na de bevalling", zegt professor Manu Keirse, die peter is van het zorgnetwerk. De psychologische impact op de ouders is niet te onderschatten, ook als het verlies van het kindje zeer vroeg komt. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven en het Imperial College Londen. 

De onderzoekers volgden maandenlang een groep vrouwen die in de eerste twaalf weken van hun zwangerschap een zwangerschapsverlies meemaakten. Na negen maanden had nog steeds 18 procent van de vrouwen symptomen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). 17 procent had ernstige angstaanvallen en 6 procent vertoonden ernstige depressieverschijnselen. 

"Een goede psychosociale begeleiding na het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of na de geboorte is dus erg belangrijk", zegt Van Genechten. Het Zorgnetwerk Sterrenkinderen verzamelde hier al heel wat expertise rond en wil die graag delen met de ziekenhuizen, steden en gemeenten. 

"Nu worden heel veel ouders niet goed geïnfomeerd, waardoor ze de gebeurtenis niet kunnen verwerken en jaren later nog met problemen kampen. Door te gaan samenwerken kunnen we de ouders centraal stellen. Hun noden komen op de eerste plaats."

De steden en gemeenten zullen het gratis hulpverleningsplatform ook verder financieren. Tot nog toe was het CM Gezondheidsfonds, dat ook deel uitmaakt van het zorgnetwerk, de belangrijkste geldschieter. 

Meest gelezen