Myriam Tirler / Hans Lucas

President Macron en Marine Le Pen stoten door naar tweede ronde Franse presidentsverkiezingen

De Franse president Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het radicaal-rechtse Rassemblement National gaan door naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen, op zondag 24 april. Die leek volgens de allereerste exitpolls uit te draaien op een nek-aan-nekrace, maar Macron leidt toch met ruim 27 procent van de stemmen. Le Pen volgt met ongeveer 24 procent. 

Net zoals vijf jaar geleden gaan Emmanuel Macron (La République en Marche) en Marine Le Pen (Rassemblement National) door naar de tweede en beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen, op 24 april. 

Volgens de officiële resultaten komt Macron uit op 27,4 procent van de stemmen. Le Pen volgt met ongeveer 24 procent. De uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon belandt op de derde plaats met bijna 22 procent, en is dus uitgeschakeld voor de tweede ronde. De andere kandidaten volgen op ruime afstand. De uiterst rechtse Éric Zemmour eindigde als vierde met zo'n 7 procent van de stemmen.

"Ook vijf jaar geleden behaalde Macron zo'n 3 procentpunt méér dan Le Pen in de eerste ronde. Nu zou zijn voorsprong iets groter kunnen zijn", zegt Rony Van Gastel, die voor VRT NWS in Frankrijk is. Beide kandidaten halen iets méér stemmen dan in 2017.

Opkomst lager dan vijf jaar geleden

De allereerste exitpolls, die vanaf 18 uur al werden bekendgemaakt in het buitenland (want in Frankrijk is dat niet toegestaan vóór 20 uur) lieten een kleiner verschil vermoeden tussen Macron en Le Pen, en leken te wijzen op een nek-aan-nekrace. Volgens de allereerste exitpoll, uitgevoerd door één groot peilingbureau, zouden Macron en Le Pen allebei 24 procent van de stemmen halen. In het hoofdkwartier van de Franse president was de spanning dan ook te snijden op het moment dat die exitpoll bekend werd.

"Steven Decraene volgt voor VRT NWS vanuit het hoofdkwartier van de huidige president in Parijs de verkiezingen:

Videospeler inladen...

In de laatste peilingen lagen de huidige Franse president Emmanuel Macron en de radicaal-rechtse Marine Le Pen op koers om naar de tweede ronde te gaan. Maar terwijl het er lang op leek dat Macron zonder veel moeite een tweede ambtstermijn zou binnenhalen, was Le Pen de voorbije weken aan een snelle inhaaloperatie begonnen in de peilingen.

De opkomst voor deze eerste ronde van de presidentsverkiezingen lag rond de 74 procent. Dat is het op één na laagste niveau sinds 1958. Alleen bij de verkiezingen in 2002 kwamen nog minder stemgerechtigden opdagen. Toen ging het om nog geen 72 procent.

Tweede ronde belooft stuk spannender te worden dan in 2017

In de tweede ronde, op zondag 24 april, komen Emmanuel Macron en Marine Le Pen, de twee kandidaten met het beste resultaat uit de eerste ronde, dus  tegen elkaar uit. 

Kan Le Pen winnen? Politicologen achten het onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk

Steven Decraene voor VRT NWS in Parijs

Vijf jaar geleden kreeg Macron in de tweede ronde uiteindelijk 66 procent van de stemmen, Le Pen 34 procent. Nu lijkt het erop dat de tweede ronde spannender zou kunnen worden. 

"Alle politicologen achten het onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk", blikt Steven Decraene vooruit. "Dat komt omdat er nu een reservoir van stemmen vrijkomt voor die tweede ronde, dat zijn de stemmen van Zemmour, die heeft opgeroepen om te stemmen voor Le Pen. De vraag is of de oproep van de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon om niét te stemmen voor Le Pen zal worden opgevolgd door zijn militanten en of links zich zal mobiliseren om Macron aan de macht te houden. Het wordt in elk geval een belangrijke tweede ronde. Niet alleen voor Frankrijk, maar ook voor Europa. Want hier kristalliseert zich een maatschappelijke trend, namelijk welk Europa willen we, een nationalistisch of mondialistisch Europa?"

"Het wordt in elk geval een belangrijke tweede ronde", blikt Steven Decraene vooruit in Parijs ("Het Journaal Laat").

Videospeler inladen...

Met het oog op die tweede ronde hebben verschillende kandidaten de kiezers dus al opgeroepen om te stemmen voor Macron. "Geef geen enkele stem aan Le Pen", roept de uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon zijn aanhangers op. Ook andere linkse kandidaten, zoals Anne Hidalgo (PS) en Yannick Jadot van de Groenen, vragen hun kiezers om in de tweede ronde te stemmen voor de huidige president Macron. 

Dat deed ook Valérie Pécresse van Les Républicains. Zij zei dat "extreem-rechts nog nooit zo dicht bij een kiesoverwinning is geweest in Frankrijk" en roept de Fransen op om "nee te zeggen tegen extremisme". 

De uiterst rechtse Zemmour daarentegen sprak, weinig verrassend en als enige kandidaat, zijn steun uit voor Le Pen.

Meest gelezen