Quentin Vernault / Hans Lucas

Brandjes en veel vernielingen: in Rennes en Lyon breken relletjes uit na uitslag eerste ronde Franse verkiezingen

In de Franse steden Rennes en Lyon zijn er relletjes uitgebroken nadat de resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen doorgesijpeld waren. De huidige president Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het radicaal-rechtse Rassemblement National gaan door naar de tweede ronde, over twee weken.

Volgens voorlopige resultaten - met ongeveer 84 procent van de stemmen geteld - kan Emmanuel Macron de eerste ronde op zijn naam schrijven, met 27,4 procent van de stemmen. Marine Le Pen van het Rassemblement National volgt op dichte afstand met ongeveer 24 procent. Op de derde plaats staat de uiterst linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon. Hij wint de eerste ronde wel in de overzeese gebieden, maar is hoe dan ook uitgeschakeld voor de tweede ronde. Dat maakte het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken afgelopen nacht bekend. 

"De peilingen hebben gelijk gehad", vertelt ook journalist Rony Van Gastel, die in Frankrijk is. "De drie grootsten hebben het zelfs iets beter gedaan, nog net iets meer stemmen gehaald dan gedacht." 

Macron ligt exact 4,2 procent voor op zijn eerste achtervolger, Le Pen. "Dat zal in het Elysée met een zucht van verlichting onthaald zijn. Wat heel duidelijk is, is dat Macron de klassieke centrumrechtse partij, van Fillon en Sarkozy, leeggehaald heeft." Nog een opmerkelijke vaststelling: ruim 30 procent van de Fransen heeft extreemrechts gestemd - op Éric Zemmour of op Marine Le Pen. 

Wat mogen we verwachten van de tweede ronde? 

Het is nu uitkijken naar de komende twee weken. Op 24 april wordt de tweede ronde gehouden - tussen Macron en Le Pen. "Dit zal nu een hele andere campagne worden", voorspelt Van Gastel. "In de eerste ronde heeft Macron door omstandigheden nauwelijks campagne gevoerd. Nu zal hij dat wel moeten doen. Onder meer een debat met Le Pen, zal hij echt moeten doen. En dat zal heel anders lopen dan vijf jaar geleden, toen Le Pen er nogal belabberd uitkwam. Dit is niet meer Le Pen van vijf jaar geleden, haar uitspraken zijn gemilderd, ze is minder radicaal, minder tegen Europa. Ja, dat zal echt een hoogtepunt worden", voorspelt hij.

Méér nog: het belooft echt een spannende strijd te worden. "Ik heb al peilingen gezien van 52 versus 48 procent en zelfs van 51 versus 49. Zo goed als alle afgevallen kandidaten hebben wel al opgeroepen om voor Macron te stemmen, één notoire uitzondering was Éric Zemmour."

Op het moment dat de eerste resultaten binnensijpelden, braken er in verschillende Franse steden relletjes uit. In Rennes, in het westen van het land, kwamen enkele honderden mensen op straat om hun ongenoegen te uiten. De - voornamelijk - jongeren scandeerden anti-kapitalistische en anti-fascistische slogans, zowel tegen Macron als tegen Le Pen. De manifestanten vernielden straatmeubilair en gooiden ruiten van banken in. Op een plein in de binnenstad werd een groot vuur aangestoken met werfmateriaal.

BEKIJK - Betogers in Rennes stichten brand op straat:

Videospeler inladen...

Ook in Lyon, in het zuiden van Frankrijk, kwam het tot onlusten. Ook daar ging het om een honderdtal, een mix van gele hesjes en anarchisten. Op beelden van BFMtv is te zien hoe ook daar de demonstranten vuurwerk afstaken en straatmeubilair vernielden. Een klein groepje slaagde erin het stadhuis in het eerste arrondissement binnen te dringen.

Meest gelezen