Parkinsonpatiënt Ilse Verheyen uit Kapellen stapt door Noorwegen om ziekte onder de aandacht te brengen

Op Wereld Parkinson Dag wil parkinsonpatiënte Ilse Verheyen uit Kapellen de ziekte nog eens onder de aandacht brengen. Ze onderneemt volgende maand een staptocht in Noorwegen om het belang van beweging in de verf te zetten, en om geld in te zamelen voor de vzw Stop Parkinson. Dat vertelt ze bij Radio 2 Antwerpen.

Parkinsonpatiënte Ilse Verheyen uit Kapellen gaat eind mei zes dagen wandelen in een gletsjervallei boven de poolcirkel in Noorwegen. “Op deze manier wil ik laten zien dat wij nog veel kunnen en dat bewegen heel erg belangrijk is. Je kan door medicatie de symptomen een beetje bedwingen, maar dat is vaak een lange zoektocht”, vertelt Ilse Verheyen bij Radio 2 Antwerpen. Over bewegen heeft onderzoek aangetoond dat het een positief effect heeft op de hersenfunctie. “Met het geld dat ik daar kan binnenhalen, wil ik de vzw Parkinson Stop helpen om wetenschappelijk onderzoek te steunen”, gaat Ilse verder.

Ilse is nog maar 55 jaar oud en weet sinds vijf jaar dat ze Parkinson heeft. Het is een ziekte die nog steeds niet te genezen valt en ook bij jonge mensen voorkomt. In ons land zijn er naar schatting 40.000 parkinsonpatiënten, 15 procent van hen zijn jonger dan 45 jaar.

Ik was meer bezig met andere mensen of ze het gingen merken, dan met mezelf

Parkinsonpatiënte Ilse Verheyen

Beluister hieronder het gesprek van Radio 2 Antwerpen met Ilse Verheyen.

Toen Ilse vijf jaar geleden de diagnose kreeg, stond haar wereld even stil. “Je weet niet wat je overkomt en bent bang over wat er zal gebeuren. In het begin vond ik het moeilijk om de ziekte te aanvaarden en was het nog niet zo erg. Ik was toen meer bezig met andere mensen, of zij het gingen merken, dan met mezelf”, vertelt ze. Ondertussen heeft ze de ziekte geaccepteerd en geraakte ze geïnspireerd door Ivo de Bisschop, de voorzitter van de vzw Stop Parkinson. Hij wandelde twee jaar geleden in 49 dagen de grens van België af om de ziekte onder de aandacht te brengen. Zo'n initiatief wil Ilse Verheyen in Noorwegen nu ook opzetten. Ze zoekt het volgende maand iets verder, maar wel met hetzelfde doel: het belang van beweging in de verf zetten en geld inzamelen voor onderzoek.

Meest gelezen