VIVES

Hogeschool VIVES slachtoffer van cyberaanval: "Data van studenten en docenten zijn veiliggesteld"

De hogeschool VIVES is het slachtoffer van een cyberaanval. Sinds vrijdag proberen hackers data te pakken te krijgen van de hogeschool en daarom werd er besloten om alle systemen tijdelijk plat te leggen. In samenwerking met de KU Leuven wordt er nu gevraagd aan de studenten om hun wachtwoorden opnieuw in te stellen. De hackers kregen gelukkig geen data van de docenten of studenten te pakken. 

De hogeschool VIVES is al een tijdje het slachtoffer van een cyberaanval, maar afgelopen weekend nam het verhaal een ingrijpende wending. 

"Het begon eigenlijk al op 17 maart", legt algemeen directeur van VIVES Joris Hindryckx uit. "Onze IT-experts hebben ontdekt dat er al sinds dan een groep hackers probeert binnen te geraken op onze systemen via het paswoord van een van de leerlingen. Dat lukte telkens niet. Maar afgelopen vrijdag, op 8 april, werd er rond 1 uur 's nachts opgemerkt dat die hackersgroep software probeerde te installeren, waarmee ze de wachtwoorden van ons datamanagement zou kunnen overnemen. Ik heb toen vlug gereageerd en alles laten blokkeren. Het was slechts een kwestie van minuten of die hackers hadden de data in handen."

Joris Hindryckx: "Hackers zijn tot in de controletoren van onze datasystemen terechtgekomen"

Videospeler inladen...

Problemen met mail en online platformen

Sinds vrijdag liggen er verschillende systemen van de hogeschool VIVES plat, zoals de e-mailservice. "Maar er zijn ook problemen met Sharepoint, het platform waarop docenten hun leermateriaal bewaren. Voor de studenten zelf zijn er geen grote problemen op dit moment, want we gebruiken het platform Toledo, zoals de KU Leuven, om lesmateriaal te delen met de studenten. We hebben ook geluk dat het op dit moment vakantie is en er geen lessen plaatsvinden, dus de studenten kunnen voorlopig alleen maar hun mailadres niet meer gebruiken."

Wachtwoorden opnieuw instellen

Door de problemen met de systemen zijn de studenten zelf dus niet bereikbaar op hun mailadres van de school. "Ons IT-team is samen met een gespecialiseerd extern team en de KU Leuven aan het onderzoeken wat er gebeurd is en hoe we het kunnen oplossen. We proberen alle studenten nu te contacteren via hun persoonlijke mailadres, dat in onze systemen zit." Daarin vraagt de hogeschool aan de studenten om hun wachtwoorden opnieuw in te stellen. "Om zeker te zijn dat er daar niets misloopt, vragen we de studenten om het persoonlijke identificatiesysteem van It's Me te gebruiken."

Wellicht geval van afpersing

Wie er achter de cyberaanval zit, is nog niet duidelijk. "We gaan er vanuit dat het gaat om een geval van afpersing, waarbij professionele hackers persoonlijke data van onze studenten en docenten willen om daar dan later losgeld voor in ruil te vragen. Want het zijn duidelijk geen amateurs", gaat Hindryckx verder. "Ze hebben gelukkig geen gegevens te pakken gekregen, dat hebben we op tijd kunnen verhinderen. Alle data van onze studenten en docenten zijn nog steeds veilig, maar we kunnen die voorlopig nog niet vrijgeven. We wachten nu af tot we bevestiging krijgen dat alles terug helemaal beveiligd is, want waarschijnlijk proberen de hackers nog altijd in onze systemen te raken!"

Meest gelezen