Alexander Dumarey

File in de ruimte, klimaatneutraliteit en waarom een graadje meer wel van belang is

In Planeet Frank meten we de temperatuur van weer en klimaat aan de hand van vragen van luisteraars. Veel mensen gaan mee in het verhaal van de klimaatveranderingen. Maar soms zijn er ook heel kritische vragen. De antwoorden kan je beluisteren in onze maandelijkse podcast Planeet Frank.

Een luisteraar maakt de opmerking dat een graadje meer door de klimaatopwarming toch niet veel uitmaakt. Als we naar het zonnige zuiden gaan, ligt de temperatuur daar veel hoger en we overleven probleemloos. Dus wat is het probleem?

Bron: KMI   De waarnemingen in Ukkel tonen een stijgende jaartemperatuur sinds het begin van de vorige eeuw. Wat zijn de gevolgen van die stijgende temperatuur? Het antwoord kan je beluisteren in deze podcast.

Een andere luisteraar ziet enorme rookwolken bij de lancering van elke ruimteraket en vraagt zich af wat de impact daarvan is op het milieu en het klimaat.

De derde vraag gaat over de voortrekkersrol van de Europese Unie om zo snel mogelijk klimaatneutraal te worden. Heeft dat wel zin als de rest van de wereld niet meedoet? Die vraag legt Frank voor aan professor Claire Dupont van de UGent.

Meest gelezen