Niet gedronken voor een fuif? Dan krijg je van de gemeente Balen drie gratis drankbonnetjes

De gemeente Balen heeft een originele manier bedacht om indrinken bij jongeren tegen te gaan. Veel jongeren drinken al te veel alcohol vooraleer ze op een fuif aankomen. Met "sobercoins" wil de gemeente Balen daar iets aan doen. Jongeren krijgen drie gratis drankbonnen als ze bij een alcoholtest "sober" blazen.

Afgelopen jaren heeft de gemeente Balen gemerkt dat jongeren vaak thuis afspreken voor een fuif om al alcohol te drinken. “Op zich is indrinken niet zo’n probleem, maar we merken dat er vaak sterke drank of zware bieren genuttigd worden. Een kern van jongeren wordt hierdoor agressief en zorgt voor problemen”, zegt schepen van Jeugd Wim Wouters (CD&V) bij Radio 2 Antwerpen. 

Met de "sobercoins" wil de gemeente preventief optreden en jongeren die nuchter aankomen, belonen. Concreet zullen jongeren vrijblijvend een alcoholtest kunnen afnemen aan de ingang van het evenement. Wanneer ze negatief blazen, krijgen ze drie drankbonnen.

We willen jongeren die nuchter aankomen, belonen

Wim Wouters, schepen van Jeugd

De gemeente is ook realistisch en weet dat dit initiatief niet het gehele probleem zal oplossen. Het maakt deel uit van een ruimer alcohol- en drugsbeleid. "We hebben in het verleden ook al andere acties opgezet, zoals de leeftijdsbandjes. Op die manier willen we vermijden dat jongeren onder de 18 en 16 jaar zware alcoholische dranken nuttigen", zegt Wim Wouters (CD&V). 

De sobercoins worden voor het eerst ingezet op de Jungle Party van komende zaterdag. Balen hoopt ook andere buurtgemeenten te overhalen om met sobercoins te werken.

Meest gelezen