Premier De Croo (Open VLD) bezoekt militairen uit België in Roemenië: "We zijn klaar, we zullen ons verdedigen"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft een bezoek gebracht aan een militaire basis in Roemenië waar 300 militairen uit België gelegerd zijn. Ze maken deel uit van een troepenmacht van de NAVO die is uitgestuurd na de start van de oorlog in Oekraïne en ze moeten de oostflank van het bondgenootschap mee helpen te verdedigen.

Honderden militairen, strak in het gelid: die hebben premier De Croo vandaag opgewacht in de militaire basis bij Constanța aan de Zwarte Zee in Roemenië. Militairen uit Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten én ook 300 uit België. Het was vooral om die laatsten een hart onder de riem te steken dat De Croo is afgereisd voor een korte ceremonie samen met de premier en de president van Roemenië.

De militairen uit België maken net als hun collega's uit de andere landen deel uit van een troepenmacht van de NAVO die is uitgestuurd na de start van de oorlog in Oekraïne eind februari. Samen moeten ze de verdediging van Roemenië en bij uitbreiding van de hele oostflank van het militaire bondgenootschap helpen te verdedigen.

BEKIJK - Premier Alexander De Croo schuift mee aan tafel bij een groep militairen uit België:

Videospeler inladen...

Roemenië is een buurland van Oekraïne en in Constanța is de oorlog vlakbij. Toch ziet premier De Croo momenteel geen aanwijzingen dat de militairen zelf gevaar lopen. "Als je gevaar wil vermijden, moet je vooral tonen dat je klaar bent", vertelt hij aan VRT NWS. 

"Dat is de boodschap die we hier geven: we zijn klaar, we zullen ons verdedigen. Hoe duidelijker we die boodschap geven, hoe kleiner de concrete dreiging is. Rusland zal dan begrijpen dat het geen zin heeft om aan het NAVO-grondgebied te raken."

BEKIJK - "Als je gevaar wil vermijden, moet je vooral tonen dat je klaar bent", zegt premier Alexander De Croo:

Videospeler inladen...

In militaire kringen is te horen dat de troepen uit België wellicht deel zullen gaan uitmaken van een nieuwe gevechtsgroep van de NAVO. Dat betekent dat ze mogelijk verschillende jaren in Roemenië zullen blijven.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen