Gemeentehuis van Kruisem
Google Maps

Fusiegemeente Kruisem blijkt slechtste leerling van de klas: "Geschrokken van rapport"

De fusie van Kruishoutem met Zingem is niet helemaal vlot gelopen. Dat blijkt uit een audit van Vlaanderen over de organisatie en de dienstverlening in alle nieuwe fusiegemeenten. Het rapport duidt Kruisem aan als slechtste leerling van de klas. "We zijn geschrokken van dat rapport. Volgens ons klopt ook niet alles wat erin staat", reageert burgemeester Joop Verzele (CD&V).

De Vlaamse overheid heeft een audit uitgevoerd bij de 7 nieuwste fusiegemeenten (Aalter, Deinze, Kruisem, Lievegem, Oudsbergen, Pelt en Puurs-Sint-Amands) om na te gaan hoe de werking werd voorbereid en hoe de dienstverlening loopt. Gemeente Kruisem kwam uit de bus als slechtste leerling van de klas. Geen leuk nieuws, vindt burgemeester Joop Verzele (CD&V). "Natuurlijk hadden we liever een goed rapport gekregen." Al is de gemeente ervan overtuigd dat niet alles in het dossier klopt.

Je kan onze fusie niet vergelijken met die van Aalter of Deinze, zij nemen er gewoon een kleinere gemeente bij

Burgemeester van Kruisem Joop Verzele (CD&V)

Volgens het rapport heeft de fusie van Kruisem voor een te hoge werkdruk gezorgd. "Dat klopt ergens," beaamt de burgemeester, "maar het lijkt me ook logisch. We zijn van de 7 fusiegemeenten de kleinste. Het is moeilijk om ons te gaan vergelijken met een grote gemeente als Aalter of een stad als Deinze. Zij nemen er gewoon een kleinere gemeente bij. Dat is een ander verhaal, zij hebben een andere personeelsbezetting." 

Kruishoutem en Zingem schakelden voor de fusie een extern bedrijf in, maar volgens het rapport gebeurde die samenwerking niet onafhankelijk genoeg. "Voor alle duidelijkheid: we waren niet voortdurend in contact met dat bureau. Maar het klopt dat we er verschillende keren een beroep op hebben gedaan. We kozen telkens voor hetzelfde bureau, simpelweg omdat het goed werk leverde", verklaart Verzele. "Maar we gaan het zeker bekijken, want we willen daarin geen fouten maken."

Niet leuk voor personeel

"Het gemeentelijk personeel ging heel enthousiast te werk en heeft mooi werk geleverd", stelt Verzele. "Het is niet leuk voor hen om te lezen dat er bepaalde documenten niet zouden zijn, terwijl die er wel al zijn maar gewoon nog niet waren samengevoegd in het dossier. Het rapport geeft een vertekend beeld."

Vlaanderen stuurt aan op nog meer fusies. Sommige gemeenten in de Vlaamse Ardennen tonen interesse in een fusie met Kruisem. "We gaan alle negatieve punten aanpakken en wegwerken, en we gaan er ook zeker rekening mee houden mocht er nog een andere fusie volgen in de toekomst", besluit de burgemeester.

Meest gelezen