AFP or licensors

Marine Le Pen wil Frankrijk weer uit militair commando van NAVO halen en betere samenwerking met Rusland na oorlog

In Frankrijk heeft de radicaal-rechtse presidentskandidate Marine Le Pen haar visie op het buitenlands beleid voorgesteld. Daarin ziet ze mogelijkheden voor opnieuw betere relaties tussen Europa en Rusland eens de oorlog in Oekraïne voorbij is. Tegelijk wil Le Pen haar land uit de geïntegreerde militaire structuur van de NAVO halen, maar niet uit de alliantie en ook niet uit de Europese Unie.

Le Pen kreeg al eerder het verwijt te horen dat ze nauwe banden heeft met het Rusland van Vladimir Poetin, ook al heeft ze de laatste weken wat afstand genomen. Een aantal actievoerders zetten dat flink in de verf buiten en ook in de zaal waar ze vandaag haar plannen voor haar buitenlands beleid uit de doeken kwam doen.

Enkele punten van haar plannen vallen toch op. Zo wil Marine Le Pen als ze verkozen zou worden Frankrijk opnieuw uit de geïntegreerde militaire structuur van de NAVO halen. Volgens haar moet zo een "einde komen aan de onderwerping aan de Verenigde Staten". Le Pen stelde dat ze enkel ageert in het belang van Frankrijk en "niet onderworpen is aan een buitenlandse mogendheid", niet aan de VS, niet aan Rusland en ook niet elders. (Lees verder onder de foto).

Enkele manifestanten verweten Le Pen buiten de zaal haar banden met de Russische leider Poetin.
AFP or licensors

Meer nog: Le Pen wil dat er na de huidige oorlog in Oekraïne opnieuw een betere samenwerking komt tussen Europa en Rusland. Dat is toch wel opvallend in het huidige wantrouwen dat er nu in het Westen heerst tegenover Rusland. Net vandaag kondigde het neutrale Finland aan dat het overweegt om in de NAVO te stappen.

Nog dit: Le Pen vroeg zich ook af of het verstandig is om wapens te leveren aan Oekraïne zoals veel westerse landen vandaag doen. Ook dat staat blijkbaar haaks op het beleid van de meeste Europese landen. 

Anderzijds had Le Pen ook veel aandacht voor wat ze NIET wil doen: dat is Frankrijk uit de EU of de eurozone of het Klimaatverdrag halen. "We willen geen frexit", luidde het (Franse exit uit de EU), maar wel de Unie veranderen", aldus Le Pen.

BEKIJK - Wat is de NAVO precies? In deze video leggen we het je in 1 minuut uit:

Videospeler inladen...

Frankrijk heeft lange tijd een aparte status gehad in de NAVO. Het is samen met het Verenigd Koninkrijk de grootste militaire macht in Europa en was stichtend lid van de NAVO. Tussen 1966 en 1996 was Parijs echter niet betrokken bij de militaire structuur van de alliantie omdat president Charles de Gaulle een onafhankelijke koers wou varen. Daarom bevinden zowel het politieke hoofdkwartier als het militaire zich in ons land: respectievelijk in Brussel en in Bergen. Nadien werd dat bijgesteld en in 2009 heeft president Nicolas Sarkozy zijn land opnieuw een volwaardig lid van het bondgenootschap gemaakt. 

Als Le Pen die stap ongedaan zou maken, zou dat de NAVO opnieuw militair fors verzwakken. Haar rivaal, huidig president Emmanuel Macron, houdt ook de communicatie met Poetin open en gaat daarin zijn eigen weg, maar hij houdt wel vast aan de nauwe structuur van de westerse alliantie.

Rafale-gevechtsvliegtuigen  op het dek van het Franse vliegdekschip Charles-de-Gaulle.

Meest gelezen