Mensenketting van 30 kilometer langs de Vesder uit solidariteit met slachtoffers van watersnood

Op 15 mei organiseren vrijwilligers uit Vlaanderen en Wallonië een mensenketting langs de Vesder om zo hun solidariteit te tonen aan de slachtoffers van de overstromingen van afgelopen zomer.  Negen maanden na de ramp zijn er nog altijd honderden gezinnen die in schrijnende omstandigheden moeten leven. 

De voorbereidingen voor de mensenketting zijn volop aan de gang. Het is niet alleen de bedoeling om tussen Verviers en Chênée - de bron en monding van de Vesder - een mensenketting te vormen, maar die tegelijk ook op te fleuren met een 30 kilometer lang lint met zelfgenaaide vlaggetjes.

Aerosollen tegen de schimmels

Angelina Vermeulen uit Diepenbeek is één van de vele vrijwilligers die nu al druk bezig is met het klaarmaken van de vlaggetjes. Angelina rijdt al tien maanden lang op en af naar de Vesdervallei om daar de mensen een hart onder de riem te steken en te helpen. Volgens haar beseffen we niet in welke erbarmelijke toestanden vele mensen daar nu nog altijd moeten leven. "Heel veel huizen zijn nog altijd niet orde, er is geen elektriciteit, geen internet, er zijn mensen die daar tussen de schimmel moeten wonen en moeten aerosolen. Veel huizen zijn onbewoonbaar, de bewoners moeten nog altijd ergens anders verblijven."

Vlaggetjes naaien

Om de slachtoffers te laten zien dat ze niet vergeten zijn en aan hun lot worden overgelaten, zal er op 15 mei een mensenketting gevormd worden. Wie wil meedoen moet zich wel eerst vooral laten registreren (dat kan via deze link).

Ook wie mee vlaggetjes wil naaien kan zich daar aanmelden. De vrijwilligers van Kortessem en Diepenbeek hebben intussen al zo'n 1,1 kilometer vlaggetjes klaar. 

Meest gelezen