Pexels

Te lang wachten op afspraak bij dermatoloog? Stuur een foto van je huid op via online platform Skindr

De Gentse dermatologe Annelies Avermaete heeft een online platform ontworpen, Skindr, waar je via het internet huidadvies krijgt van een arts. Avermaete ontwikkelde de online tool vorig jaar omdat ze merkte dat patiënten vaak lang moeten wachten op een afspraak bij een dermatoloog. "Terwijl wij met een eenvoudige foto vaak al kunnen zien om welke huidaandoening het gaat", duidt de arts.

Skindr is een samentrekking van "Skin" (huid) en "Dr" (dokter), met een knipoog naar de online datingapp Tinder. Het is een website waar je foto's kan uploaden van je huidaandoening en vervolgens advies krijgt toegestuurd van een dermatoloog. "Het is een veilige plek waar je als patiënt vragen kan stellen aan je arts, maar dan op het internet", zegt uitvindster en dermatologe Annelies Avermaete. "En dat zonder maandenlange wachttijd." 

Wanneer je je aanmeldt op de website, moet je eerst uitleg geven over je probleem en daarna een foto uploaden. "Je moet het zien als een online consultatie, waarbij de dokter eerst een aantal vragen stelt aan de patiënt en aansluitend het probleem bekijkt", zegt Avermaete. "Het is wel belangrijk dat de foto's van goede kwaliteit zijn, maar gelukkig kan je tegenwoordig al hele goede foto's maken met je smartphone."

Snelle respons

Avermaete werkt samen met een 20-tal andere dermatologen om de vragen zo snel mogelijk te kunnen beantwoorden. "Wij krijgen een melding wanneer jij jouw formulier hebt ingediend. Dan proberen wij zo snel mogelijk een antwoord te formuleren, maar daar zit wel een klein beetje vertraging op." De online consultatie is dus niet zoals een chatruimte, waar je onmiddellijk antwoord krijgt. "Toch gaat het vrij snel. Onze gemiddelde responstijd is 28 uur", stelt de arts.

Het kan dat we je vragen om toch eens langs te komen in de praktijk, want sommige aandoeningen zien we liever in 't echt

Dermatologe Annelies Avermaete, uitvindster van de online tool Skindr

De online tool is een aanvulling op de dagelijkse werking van de dienst dermatologie, benadrukt Avermaete. "Er zijn nog steeds huidaandoeningen die we liever in het echt zien. Wanneer er een vermoeden is van huidkanker, bijvoorbeeld. Dan zullen we aan de patiënt vragen om toch ook eens langs te komen in de praktijk", legt ze uit. "Skindr is er vooral voor urgente vragen, wanneer je bijvoorbeeld plots een rare uitslag hebt."

Hoeveel kost dat online advies?

Voor een online consultatie betaal je 28 euro. "De prijs valt dus te vergelijken met die van een gewone consultatie, maar je krijgt geen terugbetaling van de mutualiteit", weet Avermaete. "Hopelijk verandert dat snel, want online gezondheidszorg is de toekomst. We hopen dat we met Skindr mee een duwtje kunnen geven in de juiste richting."

Er is in ieder geval veel vraag naar online medische hulp, merkt de arts, want zonder enige media-aandacht werden er al meer dan 5.000 consultaties afgerond op Skindr. "Het is ook gewoon makkelijk, hé. Als je met kleine kinderen zit, bijvoorbeeld. Je kan ons simpelweg een foto van je peuter opsturen van thuis uit. Je hoeft nergens naartoe te komen, en wij kunnen je verderhelpen", besluit Avermaete.

Dermatologen die niet bij Skindr betrokken zijn, bevestigen aan onze redactie dat de consultaties werken en betrouwbaar zijn. Ze benadrukken dat de betrokken dermatologen goed werk leveren. Ze plaatsen enkel kanttekeningen bij de kostprijs en de terugbetalingen. 

Dermatologe Annelies Avermaete, uitvindster van de online tool Skindr

Meest gelezen