Foto: Radio 2

94 hoogspanningsmasten en 11 kilometer kabel verdwijnen tussen Tienen en Pellenberg 

Tussen Tienen en Pellenberg is elektriciteitsnetbeheerder Elia bezig met de afbraak van een bovengrondse hoogspanningslijn. De lijn was aan vervanging toe en is vervangen door ondergrondse kabels.  De afbraakwerkzaamheden zitten op schema, intussen zijn 36 van de 94 masten afgebroken.

Sinds november vorig jaar is Elia aan het werken aan de afbraak van de hoogspanningslijn tussen Tienen en Pellenberg. De levensduur van die lijn was ten einde gekomen. Intussen zijn al nieuwe ondergrondse elektriciteitskabels aangelegd tussen Wilsele en Pellenberg die de oude lijn vervangen. 

94 hoogspanningsmasten

De werken zijn een hele klus. In totaal moeten over een afstand van 11 kilometer 94 hoogspanningsmasten worden afgebroken met daarbij de bijhorende elektriciteitsdraden. "We nemen de paal met een grote kraan vast en  beneden wordt de paal afgeslepen", vertelt kraanman Dave. "Daarna houd ik de paal boven de container . Daarboven wordt hij in stukken geknipt om dan zo met de container afgevoerd te worden." Later worden dan ook nog de betonnen funderingen waarop de palen rusten verwijderd.  

Foto: Radio 2

Ondergronds

"Als alles goed gaat dan zullen de werken tegen de zomer achter de rug zijn", zegt Carolien Pouleyn van Elia. "Intussen is er een nieuwe kabel gelegd waardoor de toevoer van elektriciteit verzekerd blijft. Ook op nog andere plaatsen staan gelijkaardige werken op het programma. Zo zal er in 2024 een hoogspanningslijn in Halle afgebroken worden, ook daar gaat de nieuwe kabel onder de grond". 

Toch kan niet altijd onder de grond gewerkt worden. "Bij de aanleg van nieuwe hoogspanningslijnen wordt alvast wel rekening gehouden met de gezondheid van omwonenden", zegt Carolien Pouleyn. "We zorgen ervoor dat we woonkernen zoveel mogelijk vermijden en we kunnen ook de kabels op zo'n manier hangen zodat het elektrisch veld beperkter wordt."

Meest gelezen